Bombina bombina

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu

Ognjena žaba sa crvenim trbuhom ili crvenotrbi mukač Bombina bombina je vrsta ognjenih žaba.

Opis

Veličine je 4-5 cm pa spada u najmanje evropske žabe. Leđna površina tela je tamnosiva do skoro srna, sa velikim tamnim poljima. Kod onih koje žive u neprozirnim vodama sa muljevitim dnom i malo obalske vegetacije leđna strana može biti obojena svetlo zeleno sa retkim tamno-zelenim pegama. Trbušna strana crvena ili narandžasta sa velikim modro-crnim i brojnim belim tačkama. Unutrašnja površina zadnjih nogu pokrivena je sićušnim svetlim tačkama. Mužjaci se razlikuju od ženki po tome što imaju malo veću glavu i rezonatore za proizvodnju glasova.

Način života, stanište i ponašanje

Vatrene žabe vole topla mesta, aktivne su na temperaturi od +10 do +30° C, a najviše od +18 do +20° C. Ima nekih koje su aktivne preko dana, mada se mužjaci najviše oglašavaju u sumrak pozivajući ženku. Borave u vodi ili u blizini obale, a na kopno izlaze pri visokoj vlažnosti vazduha, po pravilu noću. Nastupanjem vetrovitog i hladnog vremena njihova aktivnost se smanjuje, da bi hibernacija otpočela krajem septembra ili oktobra i trajala do kraja marta ili aprila. Tada se zakopavaju u blato na dnu voda ili u zemlju.

Kada se suoče sa potencijalnom opasnošću zauzimaju odbrambeni stav tako što se okreće trbušnom stranom naviše pokazujući upozoravajuće boje. Iako u koži imaju otrovne žlezde mnogi kičmenjaci se hrane kako odraslim tako i mladim jedinkama. Kao ilustracija tome je da se 25% ishrane jedne vrste ptice Nycticorax nycticorax u Ukrajini bazira na ovim žabama.

Reprodukcija

Sezona parenja proteže se od maja do kraja leta. Za to vreme mužjaci proizvode zvuke za prizivanje ženke plivajući po površini vode. Ponekad su u stanju da proizvode zvuke i pod vodom. Ženke u jedno leglo snesu 80-300 jaja (ponekad i više) podeljenih u delove. Embrionalni i larvalni razvoj traje 2 - 2,5 meseci, od polovine juna do kraja septembra. Mlade jedinke borave u vodi i blizu obale gde se hrane uglavnom odraslim insektima. Polnu zrelost dostižu od druge pa do četvrte godine života, a u prirodi žive najmanje 12 godina. Odrasle jedinke se hrane uglavnom vodenim beskičmenjacima i ne prestaju sa ishranom ni tokom sezone razmnožavanja.

Status ugroženosti

Uništavanje močvarnih staništa predstavlja ozbiljnu pretnju za većinu populacija pa je to dovelo do istrebljenja i izumiranja ove vrste u mnogim područjima zapadne i srednje Evrope: Švedskoj, Nemačkoj, Danskoj i dr. Retke su u gradovima zbog zagađenosti, mada na jugu, na krajnjim granicama svog rasprostranjenja naseljavaju čak i zagađena močvarna staništa, kao što su npr. pirinčana polja i dr. Neke vrste ljudskih aktivnosti, kakvi su npr. kanali za navodnjavanje, su od koristi za ovu vrstu, jer preko njih one šire areal rasprostranjenja.

IUCN kategorije ugroženosti: VU (ranjiva)
  • Nalazi se u listi Uredbe o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije.
Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Karta rasprostranjenja vrste Bombina bombina

Sa sajta AmphibiaWeb

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • www.well.org.yu/Bombina%20bombina.htm