Discoglossidae

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata (hordati)
Podtip Vertebrata (kičmenjaci)
Klasa Amphibia (vodozemci)
Potklasa
Red Anura (žabe)
Podred
Familija Discoglossidae


Discoglossidae je familija žaba koje naseljavaju Evropu, Severnu Afriku i Bliski istok. Zadržavaju mnoge primitivne karakteristike. Do nedavno su zajedno sa familijom Bombinatoridae bile u istoj familiji. Pripadaju malim do srednje veličine žabama, dužine 30-70 mm. Jezik im je diskoidalnog oblika po čemu su dobili ime. Žive u rupama koje kopaju glavom i iz kojih izlaze noću u potragu za plenom. Ženke nekih vrsta proizvode zvuke kao reakciju na dozivanje mužjaka. Rasprostranjene su po zapadnoj Evropi i severnoj Africi.

Po nekim autorima ova familija obuhvata, dva roda, Discoglossus i Alytes, dok se po drugima rod Alytes, sa vrstama koje mu pripadaju, izdvaja u zasebnu familiju žabe primalje Alytidae. Kod roda Discoglossus parenje se događa u vodi, dok je kod Alytes na zemlji i mužjaci ovog roda posle oplođenja jaja nose neko vreme na leđima. Kada treba da se iz njih izlegu larve (punoglavci), mužjaci ulaze u vodu. U vodi se punoglavci hrane i tu se odvija njihova metamorfoza.

O statusu očuvanja ove familije žaba se malo zna, ali je opšte mišljenje da su osetljive na promene u svom okruženju.

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.