Indijski nosorog

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu
Indijski nosorog

Indijski nosorog (Rhinoceros unicornis) živi samo u nacionalnim parkovima i zaštićenim oblastima jer je izuzetno ugrožena vrsta nosoroga.

Opis

Dostiže visinu od preko 2 m i težinu oko 2, 5 tone i ima jedan rog. Koža je pokrivena mnogobrojnim čvorićima i oko vrata, ramena, slabina i nogu slobodno pada oko tela poput oklopa. Nastanjuje močvare i oblasti sa visokom travom gde većinu vremena provodi valjajući se u vodi i danas živi samo u nacionalnim parkovima Indije. Živi usamljeno krećući se po ustaljenim stazama.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se tokom cele godine. Mužjaci mogu da osete po mirisu da li je ženka spremna za parenje. Udvaranje izgleda agresivno i često liči na borbu. Period gestacije iznosi 480 dana. Na rođenju mladunci su teški oko 70 kg. Ženke donose na svet mlade u intervalima od oko 3 godine. Nedelju dana pre rođenja novog mladunca one oteraju svoje prethodno mladunče. Polnu zrelost ženke dostižu sa 4, a mužjaci sa 9 godina. Životni vek je oko 40 godina.

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Kalezić,M.:Osnovi morfologije kičmenjaka, Savremena administracija, Beograd, 1995.
  • Kalezić, M.: Hordati, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2000.
  • Kalezić,M.:Osnovi morfologije kičmenjaka, treće izdanje, Zzavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005.
  • Kalezić, M.,Tomović, Lj:Hordata -skripta,četvrto izdanje,Biološki fakultet, Beograd, 2005.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • Ratajac, Ružica: Zoologija za studente Poljoprivrednog fakulteta, PMF u Novom Sadu i MP Stylos Novi Sad, 1995