Karanfilić

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu

Karanfilić (klinčić), lat. Syzygium aromaticum, je drvenasta, zimzelena tropska biljka iz porodice mirti (fam. Myrtaceae). Raste na Molučkim ostrvima, Filipinima, Zanzibaru, zapadnoj Indiji i Braziliji i najveći proizvođač je Zanzibar. U naše prodavnice stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka.

Obrada pupoljaka

Pupoljci se beru pre cvetanja ručno ili se tresu bambusovim štapovima, zatim se potapaju kratko vreme u vrelu vodu i suše na suncu ili u sušarama sa toplim vazduhom. Posle sušenja peteljke im se odvajaju tako da sasušeni pupoljak ima izgled štapića ili klinčića. Donji deo štapića je valjkast, dužine 10-15 mm, a prema gornjem delu je proširen i razgranat u zvezdastu čašicu.

Provera originalnosti karanfilića

Lako je proveriti da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati. Ako su pravi oni će čim se bace u vodu potonuti, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris (treba da sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja). Falcifikuju se ekstrahovanjem etarskog ulja pa usled toga imaju znatno slabiji miris i ne tonu tako brzo u vodu.

Lekovito dejstvo

Karanfilić pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i stimulans, odstranjuje sluz, jača jetru i dr.

Dokazano je da su terpenski sastojci eteričnog ulja najvećim dijelom odgovorni za antibakterijsko delovanje na veliki broj Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterijskih vrsta koje najčešće pripadaju rodovima: Bacillus, Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, Klebsiella, Proteus i Salmonella. Osim na bakterije eterično ulje karanfilića deluje na mnoge vrste gljivica kao što su kvasci, plesni i dermatofiti.

Koristi se kao aromatik za uklanjanje lošeg zadaha iz usta. Kao antiseptik sprečava zubni karijes. Poznato je da deluje kao lokalni anestetik i trenutno zaustavlja zubobolju. Poboljšava cirkulaciju krvi čime jača desni i čini ih zdravim.

Upotreba u kulinarstvu

Kod nas se najviše koristi kao dodatak, u kombinaciji sa cimetom, za kuvano vino. Osim toga i za poboljšanje mirisa kompota, marinada, kolača (posebno medenjaka) i pića. U Americi i Engleskoj postoji tradicija da se karanfilićima začinjavaju svečana, božićna jela i pića. Ulazi u sastav začinskih mešavina kao što su kari ili Vorčester sos ( Worcestershire). U arapskoj kuhinji se mnogo koristi, posebno kao začin za pirinač i meso.

Literatura

  • Borovac, M (2007): Začini i začinsko bilje, Mladinska knjiga, Beograd