Kazuari

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu
Australijski kazuar (Casuarius casuarius)

Kazuari (lat. Casuariiphormes) je red najprimitivnijih ptica trkačica koji objedinjuje dve porodice prave kazuare i emue. Pripadaju im krupne ptice čije je telo pokriveno dlakastim, grubim perjem, a glava i vrat su goli. Visina im je 150-170 cm, a težina 40-55 kg (emu) i 80-90 kg (kazuari). Naseljavaju područje Australije i Nove Gvineje, staništa iznad 1000 m nadmorske visine u nepristupačnim, gustim šumama i neprohodnom šipražju. Staništa su ozbiljno ugrožena delovanjem čoveka pa se njihov broj ubrzano smanjuje.

Klasifikacija

Red Casuariiphormes se deli na dve porodice:

Kazuari se vrlo često svrstavaju zajedno sa nojevima, nanduima i kivijem u red nojeva (Struthioniformes).

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Đorović Ana, Kalezić, M: Morfologija hordata. Biološki fakultet, Beograd
  • Kalezić,M: Osnovi morfologije kičmenjaka, ZUNS, Beograd, 2001
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Petrov Brigita, Radović, I, Miličić Dragana, Petrov I: Opšta i sistematska zoologija (praktikum sa radnom *sveskom), Biološki fakultet, Beograd, 2000
  • Petrov Brigita: Skripta za studente molekularne biologije
  • Radović, I, Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.