Mala ušara

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
mala ušara (Asio otus)

Mala ušara ili utina (Asio otus) je sova iz porodice pravih sova (Strigidae). Česta je u naseljenim i poljoprivrednim područjima.

Opis

Male ušare su sove srednje veličine. Ženke su generalno krupnije od mužjaka, sa 260 do 435 g težine i 27 - 40 cm dužine u odnosu na mužjake koji su teški 220-305 g i dugački 35 - 37,5 cm. Imaju dugačka, zaobljena krila i dug rep. Raspon krila kod odraslih jedinki kreće se od 90 d0 100 cm.

Rasprostranjenost

Ova vrste sove se nalazi širom severne hemisfere, od Severne Amerike preko Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza do krajnjeg istoka Japana. Izolovane populacije se nalaze na severu i istoku Afrike, Azurskim ostrvima i Kanarskim ostrvima.

Stanište

Naseljavaju staništa sa gustom vegetacijom do 2000 m nadmorske visine. Takođe se mogu naći u šikarama, na pašnjacima, čestarima ritovima ali i na farmama.

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Rašajski, J. (1997): Ptice Srbije, Prometej, Novi Sad