Phoebastria nigripes

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Phoebastria nigripes ili crnonogi albatros je ptica iz porodice albatrosa koja naseljava velike, otvorene vode severnog Pacifika. Gnezdi se na peščanim plažama i ostrvima.

Opis

Celo telo je pokriveno tamno sivim perjem, osim nekoliko pera kod kljuna i na donjoj strani repa. Prosečna dužina tela iznosi od 27 do 29 cm, a raspon krila im je oko 7 m. Mužjaci i ženke se međusobno morfološki ne razlikuju, osim što mužjaci u proseku imaju duži kljun.

Razmnožavanje

Crnonogi albatros vrlo rano bira partnera i sa njim ostaje sve do kraja života. Parovi žive u kolonijama. Na mesto parenja mužjaci stižu oko 20 dana pre ženki da bi obnovili gnezdo i povratili teritoriju od prošle godine. Smatra se da se ne razmnožavaju pre devete godine života iako se parovi biraju i pre toga. Posle kopulacije ženka snosi jedno jaje o kome brigu vode oba roditelja. Na jajima leže na smenu od 15 do 24 dana. onaj roditelj koji nije na jajima zadužen je da nabavlja hranu. Ako se jaje uništi od strane predatora, neke prirodne nepogode ili na bilo koji drugi način, roditelji čekaju sledeću godinu za ponovnu reprodukciju.

Rasprostranjenost i stanište

Ova vrsta voli velike površine otvorene vode i peščane plaže severnog Pacifika.

Literatura