Polidaktija

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu
Различита изражајност шестог прстa

Полидактилија ( грч.поли = више и дактилос = прст ; прекобројни прсти ) или ' шестопрстост ' је појава већег броја прстију од нормалног на рукама и ногама човека . Абнормалност може бити присутна удружена са још неким аномалијама или се може јавити сама за себе . Када се јавља самостално онда је условљена доминантним , мутирани алел који је смештен на аутозомно [ [ хромозом ] ] у.

Фенотип

Прекобројни прст може бити различито формиран . Ако се састоји само од меких ткива , онда може лако да се уклони . Понекад садржи и кости , без зглобова а веома ретко се јавља као целовит , функционалан прст . Најчешће се јавља на малом прсту шаке, ређе на палцу, а веома ретко у средини између прстију .

Наслеђивање

Ген који детерминише овај поремећај показује :

  • различиту изражајност ( експресивност ) јер се шести прст може код различитих особа испољити у различитом степену : од назнаке у виду задебљања па до скоро потпуно развијеног прста;
  • непотпуну пробојност ( пенетрабилност ) пошто се може десити да се у читавој једној генерацији не испољи , да би се поново испољио у наредној генерацији ( родитељи немају шести прст , а њихова деца имају ) .

Видети такође :

  • Reading.gif
Za više podataka pogledati Autozomno-dominantno nasleđivanje

Литература

Preuzeto iz „http://www.bionet-skola.com/w/index.php?title=Polidaktija&oldid=21912