Pravi burnjaci

Izvor: Bionet Škola
Idi na: navigaciju, pretragu

Pravi burnjaci (Hydrobatidae) je porodica malih, morskih ptica burnjaka koje žive na pučinama mora i okeana severne i južne polulopte. Na kopno dolaze samo radi razmnožavanja.

Spoljašnja morfologija

Težina se kreće od 20 do 83 g pa su prema tome najmanje morske ptice. Ženke su krupnije od mužjaka. Imaju dugačke i tanke noge čiji su prsti spojeni plovnim kožicama pa im to omogućava da u letu dodiruju vodu i ščepaju plen sa njene površine. Kljun im je dugačak i na kraju kukast sa cevastim nosnim otvorima. Krila su zaobljena na krajevima i imaju raspon od 32 - 57 cm. Perje je crno, tamnosmeđe ili sivo, a na leđima može da bude i belo.

Ponašanje, rasprostranjenost i stanište

Pravi burnjaci su kosmopolitska grupa ptica, mogu se naći u svim morima i okeanima sveta. Jedino ih nema u Severnom ledenom okeanu. Većinu vremena provode na moru, a na kopno dolaze u vreme parenja. Gnezde se u kolonijama, a parovi su monogamni. Roditelji zajedno brinu o jajima i mladuncima. Većina vrsta se vraća na mesto rođenja da bi se tu parile. Tako Vilsonova mala burnica iz Antarktika, gde se rađa, putuje u vode na severu Atlanskog okeana. Nasuprot tome, neke vrste ostaju čitave godine u istom području, ne migriraju.

Ishrana

Iako o njihovoj ishrani postoji malo podataka, generalno se smatra da se većina vrsta hrani rakovima, malim ribama i mekušcima. Plen uglavnom hvataju lebdeći iznad vode, retko zaranjaju. Neke vrste lebde nad vodom tako što brzo pokreću krila, a nogama pljuskaju po vodi i hvataju plen.

Klasifikacija

Porodica pravih burnjaka deli se na podporodice i rodove:

Literatura

  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Rašajski, J. (1997): Ptice Srbije, Prometej, Novi Sad