Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

građa, podela, patogenost...
Post Reply
Baltazar
Posts: 3
Joined: 27 Apr 2012, 22:57

Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by Baltazar » 27 Apr 2012, 23:21

Pozdrav svima, evo jedne temice koja će verovatno i drugim ljudima koristiti. Dakle, planiram da kupim mikroskop, amaterski se bavim biologijom i hteo bih kupiti uredjaj koji će mi omogućiti malo detaljnije posmatranje i izučavanje mikroorganizama. Dobro došli su svi saveti ali da bih bio za početak malo konkretniji, neka moja pitanja bi bila za početak sledeća :

1. Na šta obratiti pažnju kod izbora objektiva (10X, 40X, 2000X, itd) ?

2. Koji objektiv mi je minimalno potreban da vidim bakterije ? Dakle, ne kao tačkice već malo detaljnije ? Da li je 1000X dovoljan ?

3. Da li moram kupiti neke odredjene slajdove za bakterije ili može bilo koja vrsta slajda ?

4. Da li ima nekih firmi u Srbiji koje prodaju mikroskope , ako može link, ime firme, orjentaciona cena ili slično ?

5. Da li je neko kupovao mikroskop u inostranstvu preko E-Bay ili slično ? koja su iskustva ?

6. Ima li možda nekih domaćih sajtova/blogova/tekstova koji bi me uputili više o svemu ovome, kupovina, izbor, upotreba, saveti itd ? Drugi korisni linkovi ?

Izvinjavam se moderatorima ako tema nije na pravom mestu, smestite je gde treba.
Unapred hvala.
Last edited by Baltazar on 10 Jun 2013, 03:34, edited 1 time in total.

Baltazar
Posts: 3
Joined: 27 Apr 2012, 22:57

Re: Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by Baltazar » 05 Jul 2012, 20:09

Pošto je prošlo dosta vremena, u medjuvremenu sam kupio jedan pa rekoh da napišem koju o tome, možda će nekom i koristiti.

Dakle, u Srbiji nisam uspeo da pronadjem firmu koja prodaje a na oglasima je bilo njih par sa visokim cenama pa sam odlučio da ipak rizikujem i kupim u inostranstvu (online). Što se na kraju ipak veoma isplatilo. Pronašao sam mikroskop na Ebay sajtu, zamolio sam jednog prijatelja koji je dolazio iz inostranstva da mi kupi tačno model koji sam izabrao. Ukoliko nemate koga da zamolite, čuo sam da postoje firme u Srbiji koje kupuju za vas online i mogu da vam pošalju robu na adresu, nešto kao posrednici izmedju vas i prodavca, ne bih ovde navodio firme da ne ispadne da reklamiram nekog, proguglajte sami. Uglavnom, isplati se.

Ovde je link do sajta proizvodjača i opis modela koji sam ja uzeo, cena je svega 250 $ (sa taksama i šipingom) a kvalitet mikroskopa je sasvim u rangu profesionalnog.

40X-2000X Binocular Biological Microscope w/ Mech. Stage Model B100B-MS
http://store.amscope.com/b100b-ms.html

Uvećanje: 40X, 80X, 100X, 200X, 400X, 800X, 1000X & 2000X.
Garancija: 5 godina
Cena: 195 $ (+ porez i šiping izadje još nekih 50 do 60 $) sve ukupno je mene izašlo oko 200 eura.

Image

Tehnički podaci :

Code: Select all

- Wide-field Eyepiece: WF10X/18 & WF20X.
- Achromatic Objectives: 4X, 10X, 40X (spring), 100X (spring,oil).
- Stage Dimensions: 4-5/16"x 4-3/4" (110x120mm).
- Abbe Condenser: NA=1.25 with iris diaphragm & filter.
- Illumination: tungsten lamp, 110V/20W (220V version available).
- High Quality Professional Grade Microscope.
- ISO 9001 Quality Control Standard.
Dobro, šta dobijem u tih 200 eura? Dakle dobijete ceo mikroskop u delovima koji sami sastavite, proces je jako lak i jednostavan. Što se tiče najvažnijeg, sočiva, dobijate sledeće:

- 4 sočiva kroz koja gledate (Eyepieces) , dva od njih su uvećanja 10X a druga dva su 20X.
- 4 objektiva, kao što ste videli gore svaki ima različito uvećanje 4X, 10X, 40X i 100X

Vi naravno možete da iskombinujete svako od ovih sočiva sa svakim eyepices. Ukupno uvećanje dok posmatrate vaš uzorak dobijate kad pomnožite uvećanje eyepieces i uvećanje objektiva. Dakle ako koristim 20X eyepieces i objektiv od 40X imaću ukupno uvećanje od 800X

Što će reći, maksimalno mogu da vidim 20 X 100 = 2000X.

Prilikom upotrebe objektiva od 100X morate da koristite specijalno ulje (stavlje se kap izmedju objektiva i uzorka) ovo ulje dobijate uz mirkoskop i ono služi da omogući bolju propisnost svetlosnog zraka do objektiva, ovo nije ništa neobično, skoro svi optički mikroskopi koriste ulje na tim uvećanjima. Objektiv 100X je kao što rekoh jako osetljiv i mora se sa njim pažljivije raditi, postoji dosta lepih video lekcija na Youtube kako se on koristi, održava i kako se na njega prelazi sa manjih sočiva i obrnuto. Ostali objektivi (4X , 10X , 40X) ne zahtevaju ulje i samim tim lakše se koriste. Što se tiče ostalih delova na mikroskopu, sve je lepo i jednostavno dizajnirano i nemate strah tokom upotrebe da će te išta pokvariti.

E sad, ono što je meni bilo posebno važno mogu li videti bakterije konačno ? :shock:

Da, može, vide se na 2000X ali nećete baš svaku bakteriju moći videti detaljno, u zavisnosti od vrste bakterije i njene veličine. Recimo Stafilokoke koje žive na mesu mogu se sasvim lepo videti dok, štapićasti bacili recimo ne baš tako dobro. Postaviću ovih dana neke slike kako otprilike izgleda ta vidljivost, čim dodjem do slobodnog vremena i uhvatim dobar primerak. Ipak sam ja još amater, jer biologija je moja stara ljubav :D

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2989
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by tsnena » 06 Jul 2012, 11:39

Baltazare, hvala puno na ovako iscrpnim informacijama. Sigurno će biti od koristi nekome ko se odluči na sličan korak.

Oduševljena sam da neko ima toliko želje da mikroskopira i upoznaje taj mikrosvet, a fa pritom nije biolog ili neke slične struke. Svaka čast.

Ako fotografije budu dobre, postaviću ih, uz tvoje dopuštenje i navođenje autorstva, na sajt Bionet škole gde postoji tekst o bakterijama http://www.bionet-skola.com/w/Bakterije

Baltazar
Posts: 3
Joined: 27 Apr 2012, 22:57

Re: Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by Baltazar » 10 Jun 2013, 01:37

Nema na čemu ljudi. Nadam se da će biti od pomoći još nekome. Pošto sam dobio na privatni email par zahteva da okačim i neke slike, evo par primera.

Ovo su biljne ćelije na listu luka. Zelene loptice u njima su hloroplasti.
biljna_celija_hloroplasti_40X10.jpg
A ovo su (koliko sam ja uspeo prepoznati) bakterije Staphylococcus aureus, snimljene na komadu mesa. Verovatno bi se moglo bolje snimiti kad bi se koristilo bojenje po Gramu ili slično. Takodje, treba imati u vidu da je ovo ipak amaterski mikroskop od par stotina eura a ne profesionalni laboratorijski koji bi koštao više hiljada eura. Ali i ovaj amaterski može da posluži u edukativne svrhe.
Staphylococcus aureus_100X16.jpg
Dalje, gospoda paramecijumi odgajeni u tegli. Korišten je objektiv 40 X 10. Dugačke niti koje vidite su vlakna vate koja koristim da ih malo usporim jer u suprotnom jako ih je teško snimiti. Inače, paramecijume možete i sami lako odgajiti u tegli, evo kratkog uputstva : dovoljno je prokuvati seno (suvu travu), iscediti i ostaviti tečnost da se ohladi u tegli, uzeti mali uzorak vode iz okolne bare ili jezera i ubaciti u teglu. Poklopiti gazom ili tanjom papirnom maramicom, čisto da bi ulazilo malo vazduha. Zatim sačekati oko 15 dana i već možete videti prve primerke. Nakon toga možete ih hraniti isključivo komadićem šargarepe, dovojno je ubaciti par tankih komadića na svakih par nedelja. Valja voditi računa da prilikom kontakta sa vodom u tegli (rukavica ili slično) ne dodje do najmanjeg kontakta sa sapunom ili deterdžentom, paramecijumi su izuzetno osetljive protozoe i mogu umreti momentalno.
paramecia_40X10.jpg
Inače još nisam sasvim siguran koja tačno vrsta paramcijuma je u pitanju. Meni se čini da je verovatno Paramecium aurelia. Tsnena je stručnjak i verovatno može da nam kaže da li može biti da je ipak u pitanju Paramecium bursaria, caudatum ili neka druga ? Okačio sam par video snimaka na Youtube, kako bi se unutrašnje organele videle koliko je moguće detaljnije.

http://www.youtube.com/watch?v=N_rFcfk5Yf4 Hranjenje šargarepom, uvećanje 400 X
http://www.youtube.com/watch?v=DUGTpXA_7p8 Detaljniji prikaz, uvećanje 1600 X

Toliko za sada, izvinjavam se što mi je ovoliko dugo trebalo. Kad dodjem do vremena biće još nekih snimaka :) Možda neki insekti, videćemo, oni su dosta veći i odlilčno se vide i na uvećanju od 160 X.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2989
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by tsnena » 10 Jun 2013, 17:16

Opet hvala na postavljenim slikama, odlične su.

Lepo je čuti da sam stručnjak. kako ti reče, al' ipak se ne bih smela da usudim i odredim vrstu. To smeju pravi stručnjaci koji se bave samo time.

n4ever
korisnik
Posts: 16
Joined: 23 Sep 2018, 19:34

Re: Iskustva i saveti za kupovinu mikroskopa ?

Post by n4ever » 11 Nov 2018, 16:28

Koliko je dobar prosjecni svejtlosni mikroskop i sta se sve može vidjeti pod njim?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest