Da li je evolucija konacna?

postanak i evolucija živog sveta
Post Reply
mechanicus
Posts: 1
Joined: 11 Apr 2012, 13:14

Da li je evolucija konacna?

Post by mechanicus » 11 Apr 2012, 13:23

Pozdrav svima,
mene interesuje nesto i nadam se da ce neki profesor biologije moci da mi pomogne. Naime, interesuje me da li je proces evolucije po vrsti konacan kada dostigne neki evoluciono visi stadijum? Tj. da li i sadasnji majmuni teze evoluciji u coveka i da li se te promene primete(ako teze, naravno)? Odnosno, da li bismo jednog dana, u nekoj dalekoj buducnosti kada budemo bili u nekom novom obliku mogli da se sretne sa homo habilisom(ili nekim drugim pretkom coveka)? isto tako me interesuje, da li i ribe ili morske zivotinje teze evoluciji i dobijanju ekstremiteta za hodanje po cvrstoj podlozi? Odnosno, da l ibismo jednog dana mogli da vidimo Tikaalik ili neku drugu vrstu kako cini svoje prve korake po kopnu? U principu, mene interesuje da li proces evolucije stalno tece iz pocetka, modernim jezikom resetuje se? Ovo me veoma interesuje jer bi to znacilo da reprodukcija nije jedini vid dobijanaj pripadnika iste vrste, i ako najprakticniji i najbrzi, a isto tako bi znacilo da bismo, u nekoj dalekoj buducnosti, mogli da vidimo neke nove dinosauruse i ostale izumrle vrste. Ocekujem odgovor, i nadam se da u koliko neko kaze da je evolucija konacna da ce to i podrobnije opisati ili ako kaze da nije da ce i to isto tako, opsirno opisati.
Hvala unapred,
18-godisnji zaludjenik buducnoscu

User avatar
DarwinsDemon
Posts: 4
Joined: 22 Jan 2012, 20:09
Location: Beograd

Re: Da li je evolucija konacna?

Post by DarwinsDemon » 18 Apr 2012, 16:48

Ne znam koliko sam kompetentna da ti odgovorim na ovo pitanje, ali ono što mislim je da majmuni nikada neće evoluirati u ljude, jer majum i čovek imaju samo zajedničkog pretka i ne predstavljaju "niži" i "viši " sutupanj neke evolucione grane.

Verujem da evolucija nikada ne prestaje ali da neke konkretne "pomake" ne možemo videti za vreme ljudskog veka.

Ribe i ostale vodene životinje su apsolutno prilagođene svojim uslovima sredine i dok god one u njima opstaju nema potrebe da im se razvijaju "noge i ruke".

evolucija i nije jedini naćin dobijanja vrsta kao što ti navodiš, nove vrste mogu nastati izuzetno brzo usled recimo prostorne razdvojenosti (alopatrička specijacija). Npr. postoji tzv. efekat osnivača kada se jedna populacija nastani na novom prostoru recimo an nekom ostrvu i vremenom prilagodi njegovim uslovima i potpuno izmeni i postane reproduktivno izolovana (ne može da se pari) sa populacilom iz koje je potekla te ona postaje nova vrsta za sebe

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2887
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Da li je evolucija konacna?

Post by tsnena » 18 Apr 2012, 19:57

Evolucija, naravno, nije konačna. Svaka vrsta evoluira u svakom trenutku, dok ovo pišem a ti čitaš, mi evoluiramo. Samo, vreme potrebno za stvaranje nove vrste je mnogo duže nego životni vek ili trenutak o kome govorim. Dakle, kada je evolucija u pitanju govorimo o milionima godina.

Da li majmuni teže da evoluioraju u čoveka? Zašto bi težili, pa čovek već postoji! Selekcija neće stvarati nešto što već postoji. Majmuni evoluiraju, čovek takođe, ali u šta će evoluirati to mi svakako nećemo saznati jer nam je životni vek prekratak mereno vremenom dešavanja evolucije.

Kako će čovek i ostale danas postojeće vrste biljaka i životinja izgledati za nekih hiljade ili milione godina? Teško je dati odgovor. Na to će svakako uticati zagađenost spoljašnje sredine, razvoj IT (sedenjem uz kompjuter zakržljaće nam noge, a razvijati se mozak, možda? :roll: ) itd.

User avatar
Stefann
zainteresovan korisnik
Posts: 254
Joined: 23 Dec 2007, 14:37

Re: Da li je evolucija konacna?

Post by Stefann » 24 Apr 2012, 15:29

@ DarwinsDemon

Evolucija je jedini način nastanka vrsta. Alopatrička, simpatrička i parapatrička specijacija su samo oblici specijacije, a specijacija je evolucioni proces (odnosno suština evolucije). Ako govorimo o brzoj evoluciji govorimo o evolucija u jednom koraku. Ovaj pojam podrazumeva poliploidiju - ukoliko dođe do udvajanja čitave hromozomske garniture (genoma) kod određenih jedinki populacije one često više ne mogu da se ukrštaju sa ostalim jedinkama populacije, pa su praktično nastale dve reproduktivno nezavisne jedinice. Pošto je simpatička specijacija znatno brža od alopatričke (brže dolazi do fenotipskih razlika između dve reproduktivne jedinice) dolazi do formiranja dve vrste u veoma kratkom roku (npr. par storina godina). ;)
Sve što znamo proističe iz eksperimenta i završava se njime!
http://stefann90.blogspot.com

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest