Pitanje

Ovde možete tražiti pomoć za sve što vas muči u vezi biologije, nemojte mi slati privatne poruke.
Post Reply
misssto
prolaznik
Posts: 8
Joined: 26 Dec 2015, 21:43

Pitanje

Post by misssto » 01 May 2016, 23:13

Mozete li da mi kazete(po Vasem misljenu I iskustvu) kolika je verovatnoca da na republickom za trecu godinu bude pitanje da mi sami napisemo strukturnu formulu hlorofila a. Pozdrav,hvala! :D

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2988
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pitanje

Post by tsnena » 02 May 2016, 22:28

Jako mala.

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pitanje

Post by Jelenčica » 31 Jul 2016, 22:59

Moze li pomoc oko sledecih pitanja?
1.Anaerobno disanje:
a)fermentacija
b)respiracija
c)transkripcija
d)translacija
2.Posle rodjenja se ne dele:
a)nervne celije
b)c.kostane srzi
c)c.jetre
d)c.crevnog epitela

3.Spoljne zone medju celijama su:
a)mezozomi
b)dezmozomi
c)polizomi
d)ribozomi
4.Zaokruzi polisaharide koji su po gradji slicni celulozi:
a)glikogen
b)hitin
c)skrob
5.Biolosku funkciju proteina odredjuje:
a)broj aminokiselina
b)vrsta aminokiselina
c)redosled aminokiselins
d)broj,vrsta i redosled aminokiselina
6.U toku kariokineze jedrova membrana nestaje:
a)na pocetku profaze
b)pri kraju profaze
c)u metafazi
d)anafazi
7.Transport kroz celijsku membranu preko proteinskih kanalica naziva se:
a)difuzija
b)osmoza
c)olaksana difuzija
d)jonska difuzija
8.U sekundarnom suzenju hromozoma se formira:
a)centromera
b)nukleolus
c)centrozom
d)deobno vreteno
9.ER je povezan sa:
a)spoljasnjom jedrovom membranom
b)Goldzijevim kompleksom
c)celijskom membranom
d)sve tvrdnje su tacne
10.Najintenzivnije se dele i stalno obnavljaju:
a)misicne celije
b)nervne celije
c)crvena krvna zrnca
d)nijedna tvrdnja nije tacna

1.a
2.a
3.b
4.c
5.d
6.a
7.c
8.a
9.c
10.c

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2988
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pitanje

Post by tsnena » 01 Aug 2016, 11:11

Jelenčica wrote:Moze li pomoc oko sledecih pitanja?
1.Anaerobno disanje:
a)fermentacija
b)respiracija
c)transkripcija
d)translacija

2.Posle rodjenja se ne dele:
a)nervne celije
b)c.kostane srzi
c)c.jetre
d)c.crevnog epitela

3.Spoljne zone medju celijama su:
a)mezozomi
b)dezmozomi
c)polizomi
d)ribozomi
4.Zaokruzi polisaharide koji su po gradji slicni celulozi:
a)glikogen
b)hitin
c)skrob

5.Biolosku funkciju proteina odredjuje:
a)broj aminokiselina
b)vrsta aminokiselina
c)redosled aminokiselins
d)broj,vrsta i redosled aminokiselina
6.U toku kariokineze jedrova membrana nestaje:
a)na pocetku profaze
b)pri kraju profaze
c)u metafazi
d)anafazi
7.Transport kroz celijsku membranu preko proteinskih kanalica naziva se:
a)difuzija
b)osmoza
c)olaksana difuzija
d)jonska difuzija
8.U sekundarnom suzenju hromozoma se formira:
a)centromera
b)nukleolus
c)centrozom
d)deobno vreteno
9.ER je povezan sa:
a)spoljasnjom jedrovom membranom
b)Goldzijevim kompleksom
c)celijskom membranom
d)sve tvrdnje su tacne
10.Najintenzivnije se dele i stalno obnavljaju:
a)misicne celije
b)nervne celije
c)crvena krvna zrnca
d)nijedna tvrdnja nije tacna

1.a
2.a
3.b
4.c
5.d
6.a
7.c
8.a
9.c
10.c

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pitanje

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 11:18

Hvala:)

doublehelix02712
Posts: 2
Joined: 27 May 2020, 09:29

Re: Pitanje

Post by doublehelix02712 » 08 Apr 2021, 15:09

Dobar dan,imao bih par pitanja i bio bih vrlo zahvalan ako biste mi pomogli,ja sam pokusao da nadjem odgovre ali nisam uspeo,izvinite ako je na neko pitanje vec bilo odgovoreno...Hvala unapred :D

59.NAJSLOZENIJE ROZNE TVOREVINE KOZE KOPNENIH KICMENJAKA SU
A)pera
b)dlake
c)visecelijske kozne zlezde
d)rozne krljusti

8.INDUZIJUM SE JAVLJA KOD
а) Polypodiphyta
б) Bryophyta
в) Equisetophyta
г) Lucopodiophyta

39. Интезитет фотосинтезе се при константној концентрацији CО2 у ваздуху (око 0,03%) са
повећањем интезитета светлости:
а) повећава линеарно
б) смањује
в) не мења
г) повећава до одређене вредности и потом остаје на истом нивоу

51. Реверберантни кругови (везе) у централном нервном систему одговорни су за:
а) просторну амплификацију
б) временску амплификацију
в) дуготрајну меморију
г) сумацију улазних сигнала

18. Кожни скелет ајкуле чине:
a) плакоидне крљушти
b) ганоидне крљушти
в) циклоидне крљушти

28. Епигенетско деловање наследних фактора подразумева да:
a) различити гени делују у разним временима и на истим местима
b) различити гени делују у разним временима и на различитим местима
в) исти гени делују у исто време и на различитим местима

16. Инверзије спадају у нормалну полиморфност хромозома код:
a. Протозоа
b. неких инсеката
c. неких водоземаца
d. ни код једне од наведених група

17. Мозаичност у фенотипском изгледу организма последица је:
a. микромутација
b. соматских мутација
c. утицаја спољашње средине
d. Едвардовог синдрома
e. доминантна мутација на X хромозому
f. рецесивна мутација на X хромозому
g. рецесивна мутација на Y хромозому
h. дејство мушких полних хормона на рецесивну мутацију
на једном од аутозомних хромозома

36. Услед смањеног напона кисеоника у ваздуху долази до:
а) успореног дисања
а) смањења броја крвних зрнаца
б) повећања броја крвних зрнаца
ц) смањеног уноса ваздуха – "плитко дисање"

45. Штапићи су фоторецепторне ћелије:
а) најгушће дистрибуиране у региону жуте мрље
б) сложеног ока бескичмењака
ц) задужене за виђење при дневној светлости
д) којих нема у региону слепе мрље

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest