Pomoc

Ovde možete tražiti pomoć za sve što vas muči u vezi biologije, nemojte mi slati privatne poruke.
misssto
prolaznik
Posts: 8
Joined: 26 Dec 2015, 21:43

Pomoc

Post by misssto » 25 Apr 2016, 23:11

Na proslogodisnjem testu sa republickog takmicenja za trecu godinu bilo je pitanje napraviti redosled tako da odgovara prolasku svetlosti I elektricnog signala do mozga. Po resenju redosled je ovakav:svetlost prolazi kroz roznjacu,pretvaranje svetlosti u nervne nadrazaje u fotoreceptorima,prenosenje el. signala preko bipolarnih celija,prenosenje el signala preko ganglijskih celija,prenosenje el signala preko optickih netvnih vlakana,el signal stize do talamusa,el signal stize do potiljacnog dela mozga. Ono sto mene buni je to sto knjiga govoti drugacije. Po njoj svetlost ide ktoz roznjacu,pa ganglijske celije(unutrasnji sloj),zatim bipolarne pa stize do fotoreceptora. Mozete li malo ovo da mi pojasnite I kazete sta je isptavno. Unapred hvala, pozdrav! :-)

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2953
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pomoc

Post by tsnena » 26 Apr 2016, 20:53

Pogledaj sliku na str. 149 u udžbeniku pa će ti biti jasno.

misssto
prolaznik
Posts: 8
Joined: 26 Dec 2015, 21:43

Re: Pomoc

Post by misssto » 28 Apr 2016, 21:00

I jeste problem u tome sto se slika(i tekst u knjizi) I resenje proslogodisnjeg testa ne poklapaju. Tako da po jednom svetlost prvo prolazi kroz ganglijske,pa bipolarne,pa fotoreceptore, dok test kaze da prvo prolazi kroz fotoreceptore,pa bipolarne,pa ganglijske. Tako da mi sada nista nije jasno,koga poslusati? Hvala na odgovoru. :-)

Vule1337
prolaznik
Posts: 11
Joined: 20 Jan 2016, 16:04

Re: Pomoc

Post by Vule1337 » 29 Apr 2016, 00:12

Meni je logičnije da prvo prođe kroz fotoreceptore, onda bipolarne, pa zatim kroz ganglijske(nervne) ćelije, jer sam negde pročitao da bipolarne ćelije dođu kao posrednik između fotoreceptora i ganglijskih ćelija (kao interneuroni kobajagi) i da može da inhibira fotoreceptorski impuls koji ide ka ganglijskoj ćeliji.

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pomoc

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 13:44

Radim testove pa cu Vam se ovih dana malo vise obracati za pomoc☺
1.Hromozomi sa dve potpuno jednake hromatide obrazuju se u:
a)interfazi
b)profazi
c)metafazi
d)anafazi
2.Poliribozomi su:
a)stalno prisutni u citoplazmi
b)u citoplazmi dok traje sinteza proteina
c)invaginacije citoplazmine membrane
3.Antikodoni su smesteni:
a)i-Rnk
b)t-Rnk
c)tRnk i iRnk
d)rRnk
4.Zaokruzi organelu koja je ista u svim celijama jednog organizma:
a)mezozom
b)ribozom
c)mitohondrija
d)ni jedna od navedenih
5.Ako oba alela jednog gena, koji se nalaze na paru homologih hromozoma determinisu stvaranje dve razlicite varijante nekog proteina desice se:
a)dominantno recesivno nasledjivanje
b)intermedijarno
c)kodominantno
d)korelatvno ili vezano nasledj.
6.Koji od navedenih cinilaca mogu da transformisu normalnu celiju u celiju raka:
a)jonizujuce zracenje
b)hemijske materije
c)virusi
d)svi navedeni cinioci
7.Nepravilan crosin over je najcesce uzrok:
a)inverzija
b)duplikacije
c)translokacije
d)tvrdnje pod a) i c)su tacne
8.Ekoloska nisa obuhvata:
a)stanisnu nisu
b)troficku nisu
c)hiperprostornu nisu
d)nise pod a) i b)
9.Koji je od navedenih ugljenih hidrata najcesce energetska rezerva u zivotinjama:
a)maltoza
b)glikoza
c)riboza
d)glikogen

1.b
2.b
3.b
4.b
5.a
6.d
7.b
8.a,b,c
9.d

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2953
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pomoc

Post by tsnena » 01 Aug 2016, 13:57

Jelenčica wrote:Radim testove pa cu Vam se ovih dana malo vise obracati za pomoc☺
1.Hromozomi sa dve potpuno jednake hromatide obrazuju se u:
a)interfazi
b)profazi
c)metafazi
d)anafazi
nijedan odgovor, obrazuju se u S fazi interfaze
2.Poliribozomi su:
a)stalno prisutni u citoplazmi
b)u citoplazmi dok traje sinteza proteina
c)invaginacije citoplazmine membrane
3.Antikodoni su smesteni:
a)i-Rnk
b)t-Rnk
c)tRnk i iRnk
d)rRnk
4.Zaokruzi organelu koja je ista u svim celijama jednog organizma:
a)mezozom
b)ribozom
c)mitohondrija
d)ni jedna od navedenih
5.Ako oba alela jednog gena, koji se nalaze na paru homologih hromozoma determinisu stvaranje dve razlicite varijante nekog proteina desice se:
a)dominantno recesivno nasledjivanje
b)intermedijarno
c)kodominantno
d)korelatvno ili vezano nasledj.
6.Koji od navedenih cinilaca mogu da transformisu normalnu celiju u celiju raka:
a)jonizujuce zracenje
b)hemijske materije
c)virusi
d)svi navedeni cinioci
7.Nepravilan crosin over je najcesce uzrok:
a)inverzija
b)duplikacije
c)translokacije
d)tvrdnje pod a) i c)su tacne
8.Ekoloska nisa obuhvata:
a)stanisnu nisu
b)troficku nisu
c)hiperprostornu nisu
d)nise pod a) i b)
9.Koji je od navedenih ugljenih hidrata najcesce energetska rezerva u zivotinjama:
a)maltoza
b)glikoza
c)riboza
d)glikogen

1.b
2.b
3.b
4.b
5.a
6.d
7.b
8.a,b,c
9.d

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2953
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pomoc

Post by tsnena » 01 Aug 2016, 13:57

Koje sastavljao ove testove baš me interesuje? :twisted:

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pomoc

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 14:07

Ovo su neki testovi za prijemni na visokoj Medicinskoj skoli u Zemunu.:)

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pomoc

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 14:07

Kopija je,bez navedenih autora.

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pomoc

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 17:16

Evo me opet:)
1.Od gasova prisutnih u vazduhu veoma stetno na biljke i zivotinje uticu:
a)ugljen-dioksid
b)sumpor dioksid
c)azot
d)svi navedeni
2.Pod ovulacijom se podrazumeva:
a)stvaranje jajne celije
b)sazrevanje ovarijalnog folikula
c)prskanje folikula i izlazak jajne celije
d)sazrevanje jajne celije
3.Koji od navedenih kicmenjaka ima najrazvijeniju potkoznu muskulaturu:
a)ribe
b)vodozemci
c)gmizavci
d)sisari
4.Koji su od navedenih zglzvkara najverovatnije najstarije suvozemne forme:
a)pauci
b)rakovi
c)stonoge
d)skorpije
5.Proces varenja kod sisara pocinje u :
a)usnoj duplji
b)zelucu
c,)dvanaestopalacnom crevu
d)tankom crevu
6.Koji je od navedenih oblika selekcije,verovatno,najcesci u prirodi:
a)stabilizaciona
b)progresivna
c)balansa
d)svi oblici zastupljeni su istom ucestaloscu
7.Koju od navedenih organela imaju svi celijski organizmi:
a)plazma membranu
b)celijski zid
c)mitohondrije
d)goldzijev kompleks
8.Organizmi sa unutrasnjom oplodnjom stvaraju u odnosu na one sa spoljnim oplodjenjem:
a)veci broj jajnih celija
b)isti broj jajnih celija
c)manji broj jajnih celija
9.Posteljica se kod visih sisara obrazuje od:
a)amniona,horiona,zida materice
b)horiona,alantoisa,zida materice
c)horiona i zida materice
10.Embrion sisara dospeva u uterus na stupnju:
a)zacetak od 2 ,blastomere
b)morule
c)blastociste
d)gastrule
11.Spoljasnje uvo se javlja kod:
a)svih kicmenjaka
b)zaba
c)gustera
d)sisara

1.d
2.c
3.d
4.d
5.a
6.d
7.c
8.a
9.b
10.d
11.a

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest