Pitanje

Ovde možete tražiti pomoć za sve što vas muči u vezi biologije, nemojte mi slati privatne poruke.
Post Reply
misssto
prolaznik
Posts: 8
Joined: 26 Dec 2015, 21:43

Pitanje

Post by misssto » 01 May 2016, 23:13

Mozete li da mi kazete(po Vasem misljenu I iskustvu) kolika je verovatnoca da na republickom za trecu godinu bude pitanje da mi sami napisemo strukturnu formulu hlorofila a. Pozdrav,hvala! :D

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2953
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pitanje

Post by tsnena » 02 May 2016, 22:28

Jako mala.

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pitanje

Post by Jelenčica » 31 Jul 2016, 22:59

Moze li pomoc oko sledecih pitanja?
1.Anaerobno disanje:
a)fermentacija
b)respiracija
c)transkripcija
d)translacija
2.Posle rodjenja se ne dele:
a)nervne celije
b)c.kostane srzi
c)c.jetre
d)c.crevnog epitela

3.Spoljne zone medju celijama su:
a)mezozomi
b)dezmozomi
c)polizomi
d)ribozomi
4.Zaokruzi polisaharide koji su po gradji slicni celulozi:
a)glikogen
b)hitin
c)skrob
5.Biolosku funkciju proteina odredjuje:
a)broj aminokiselina
b)vrsta aminokiselina
c)redosled aminokiselins
d)broj,vrsta i redosled aminokiselina
6.U toku kariokineze jedrova membrana nestaje:
a)na pocetku profaze
b)pri kraju profaze
c)u metafazi
d)anafazi
7.Transport kroz celijsku membranu preko proteinskih kanalica naziva se:
a)difuzija
b)osmoza
c)olaksana difuzija
d)jonska difuzija
8.U sekundarnom suzenju hromozoma se formira:
a)centromera
b)nukleolus
c)centrozom
d)deobno vreteno
9.ER je povezan sa:
a)spoljasnjom jedrovom membranom
b)Goldzijevim kompleksom
c)celijskom membranom
d)sve tvrdnje su tacne
10.Najintenzivnije se dele i stalno obnavljaju:
a)misicne celije
b)nervne celije
c)crvena krvna zrnca
d)nijedna tvrdnja nije tacna

1.a
2.a
3.b
4.c
5.d
6.a
7.c
8.a
9.c
10.c

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2953
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Pitanje

Post by tsnena » 01 Aug 2016, 11:11

Jelenčica wrote:Moze li pomoc oko sledecih pitanja?
1.Anaerobno disanje:
a)fermentacija
b)respiracija
c)transkripcija
d)translacija

2.Posle rodjenja se ne dele:
a)nervne celije
b)c.kostane srzi
c)c.jetre
d)c.crevnog epitela

3.Spoljne zone medju celijama su:
a)mezozomi
b)dezmozomi
c)polizomi
d)ribozomi
4.Zaokruzi polisaharide koji su po gradji slicni celulozi:
a)glikogen
b)hitin
c)skrob

5.Biolosku funkciju proteina odredjuje:
a)broj aminokiselina
b)vrsta aminokiselina
c)redosled aminokiselins
d)broj,vrsta i redosled aminokiselina
6.U toku kariokineze jedrova membrana nestaje:
a)na pocetku profaze
b)pri kraju profaze
c)u metafazi
d)anafazi
7.Transport kroz celijsku membranu preko proteinskih kanalica naziva se:
a)difuzija
b)osmoza
c)olaksana difuzija
d)jonska difuzija
8.U sekundarnom suzenju hromozoma se formira:
a)centromera
b)nukleolus
c)centrozom
d)deobno vreteno
9.ER je povezan sa:
a)spoljasnjom jedrovom membranom
b)Goldzijevim kompleksom
c)celijskom membranom
d)sve tvrdnje su tacne
10.Najintenzivnije se dele i stalno obnavljaju:
a)misicne celije
b)nervne celije
c)crvena krvna zrnca
d)nijedna tvrdnja nije tacna

1.a
2.a
3.b
4.c
5.d
6.a
7.c
8.a
9.c
10.c

Jelenčica
zainteresovan korisnik
Posts: 25
Joined: 17 Jun 2016, 17:21

Re: Pitanje

Post by Jelenčica » 01 Aug 2016, 11:18

Hvala:)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest