Brazdanje jajne cel. S.O.S

pitanja iz ove oblasti
Post Reply
LexAlex7
zainteresovan korisnik
Posts: 41
Joined: 05 Dec 2012, 19:03

Brazdanje jajne cel. S.O.S

Post by LexAlex7 » 01 Apr 2013, 15:42

Ucio sam brazdanje iz udzbenika i iz skole biologije i udzbenik je pomalo konfuzan i kontradiktoran u odosnu na skolu biologije.
Pre svega imamo 4 tipa jajnih cel. koje se spominju u udzbeniku izolecitne mezolecitne telolecitne u u okviru telolecitnih jos i centrolecitne.
Izolec. i mezolec se brazdaju holoblasticno(potpuno),telolec i centrolec. meroblasticno(nepotpuno) i to mi je ok.
E sad sto se tice ravnomernog i neravnomernog brazdanja po skoli biologije(koja je meni barem logicnija) kaze da kod potpunog brazdanja(holoblasticnog) postoji ta podela na ravnomerno i tako se dele izolec. a neravnomerno kod mezolec. i NEKIH telolec.
A ono sto mene buni je sto u knjizi pise: Neravnomernim brazdanjem(ptice,SISARI?) blastomere nastaju samo na jednom polu animalnom,gde se stvara viseslojni blastoderm blastodisk??? pa ako su jajne celije sisara izolecitne za njih pise u skoli b. da se dele ravnomerno,a u knjizi neravnomerno?? :O

I ovo molim vas, Jajne ćelije čoveka su alecitne (bez žumanceta), pošto embrion u ishrani zavisi od majke, a ne od žumanceta. Njihovo brazdanje počinje kao totalno-ekvalno, ali se nastavlja i završava kao parcijalno-diskoidalno. Ako su jajne cel coveka bez zumanceta zasto bi se njihovo brazdanje zavrsavalo kao nepotpuno diskoidalno???

+ u knjizi pise sto se tice ravnomernog i neravnomernog sledece:Brazdanje je ravnomerno samo u pocetku,odnosno sve blastomere su jednake.Kasnije brazdanje postaje neravnomerno dajuci blastomere nejdnake velicine,nisu rekli ni na sta se sta ondosi znaci ovo je toliko konfuzno molim vas mozete li mi razjasniti?

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2989
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Brazdanje jajne cel. S.O.S

Post by tsnena » 01 Apr 2013, 20:41

Da, to jeste jako konfuzno objašnjeno. U Bionet školi sam to pokušala da pojednostavim da bi bilo razumnije, ipak za prijemni moraš da učiš iz udžbenika.

Ćelije čoveka (sisara) su alecitne i njihovo brazdanje zbog toga počinje kao potpuno-ravnomerno. Završava se kao nepotpuno diskoidalno jer ćelije sisara evolutivno vode poreklo od ptica kod kojih je na vegetativnom polu nagomilano žumance. Ćelije sisara se ponašaju kao da je i kod njih na vegetat. polu žumance pa se brazda samo animalni pol obrazujući blastodisk.

''+ u knjizi pise sto se tice ravnomernog i neravnomernog sledece:Brazdanje je ravnomerno samo u pocetku,odnosno sve blastomere su jednake.Kasnije brazdanje postaje neravnomerno dajuci blastomere nejdnake velicine,nisu rekli ni na sta se sta ondosi znaci ovo je toliko konfuzno molim vas mozete li mi razjasniti?''

Mislim da se odnosi na većinu tipova brazdanja i životinja: prve dve ili tri deobe daju jednake ćelije, a kasnije dolazi do rezlika.

LexAlex7
zainteresovan korisnik
Posts: 41
Joined: 05 Dec 2012, 19:03

Re: Brazdanje jajne cel. S.O.S

Post by LexAlex7 » 01 Apr 2013, 22:29

Hmm da sad mi je vec jasnije, hvala vam mnogo!!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest