Proteini

Ovde možete tražiti pomoć za sve što vas muči u vezi biologije, nemojte mi slati privatne poruke.
Post Reply
User avatar
vim
zainteresovan korisnik
Posts: 90
Joined: 09 Dec 2007, 22:34
Contact:

Proteini

Post by vim » 24 Jan 2009, 13:12

Procitao sam da prekomjeran unos proteina, posebno zivotinjskog porijekla utice na pojavu kamena u bubrezima? Koliko mi je poznato proteini se razloze na aminokiseline koje se kombinuju i izgradjuju nova tkiva. Dok se visak pretvara u energiju ili masti. Da li pri ovim procesima dolazi do nekih medjuprodukata koji uticu na pojavu kamena u bubrezima ili su mozda proteini koji uzrokuju to kad se izlucuju sa urinom, iako kod zdrave osobe nebi trebalo biti izlucivanja proteina kroz urin? Da li pri prekomjernom unosenju proteina ipak dolazi do izlucivanja proteina kroz urin i da li oni uzrokuju nakupljanje kamena i na koji nacin?

User avatar
vim
zainteresovan korisnik
Posts: 90
Joined: 09 Dec 2007, 22:34
Contact:

Re: Proteini

Post by vim » 25 Jan 2009, 20:23

Zna li neko odgovor?

User avatar
tsnena
Glavni i odgovorni
Posts: 2887
Joined: 28 Nov 2007, 22:07
Location: Požarevac
Contact:

Re: Proteini

Post by tsnena » 25 Jan 2009, 21:35

to je stvar za nekog sa medicinskim znanjem :?

perazzi90
zainteresovan korisnik
Posts: 27
Joined: 08 Jan 2009, 17:49

Re: Proteini

Post by perazzi90 » 29 Jan 2009, 23:11

vim wrote:Procitao sam da prekomjeran unos proteina, posebno zivotinjskog porijekla utice na pojavu kamena u bubrezima? Koliko mi je poznato proteini se razloze na aminokiseline koje se kombinuju i izgradjuju nova tkiva. Dok se visak pretvara u energiju ili masti. Da li pri ovim procesima dolazi do nekih medjuprodukata koji uticu na pojavu kamena u bubrezima ili su mozda proteini koji uzrokuju to kad se izlucuju sa urinom, iako kod zdrave osobe nebi trebalo biti izlucivanja proteina kroz urin? Da li pri prekomjernom unosenju proteina ipak dolazi do izlucivanja proteina kroz urin i da li oni uzrokuju nakupljanje kamena i na koji nacin?
Ja bih mozda imao odgovor na ovo pitanje.
Prema mom znanju o anatomiji i fiziologiji ljudskog organizma ( a o tome sam dosta informisan).
Prekomeran unos proteina nema nikakvog uticaja na pojavu kamena u bubrezima. Naime, pod uticajem crevnih sokova u digestivnom traktu dolazi do razlaganja proteina na aminokiseline a zatim one bivaju apsorbovane preko crevnih resica a onda se iskoriscavaju na celularnom nivou.
Pojava proteina u mokraci je jedno patolosko stanje, jer u mokraci ne sme biti proteina, bez obzira na kolicinu unetih proteina. Pojava proteina u mokraci je stanje koje se naziva PROTEINURIJA, a nastaje usled akutnog ili hronicnog glomerulonefritisa (zapaljenje bubrega), a takodje jos jedan od najcescih poremecaja jeste u vezi sa antidiureticnim hormonom (ADH) koji se luci u hipotalamicnoj regiji i deponuje u zadnjem reznju hipofize. Usled smanjenog lucenja dolazi do sirenja krvnih sudova u bubrezima i propustanja proteina u mokraci. A tu je i nezaobilazna arterijska hipertenzija.
Ali iako dolazi do pojave proteina u mokraci to nece uticati na pojavu kamena. Kamen iskljucivo nastaje od mineralnih materija (K, Na, Mg, NH3, hloridi, fosfati, bikarbonati i sulfati) Oni se nakupljaju jedino u slucaju kada je ostecen epitel karlice bubrega i onda dolazi do stvaranja kristala.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests