Кичица

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kičica
Klasifikacija
Carstvo Plantae
Tip Magnoliophyta
Podtip
Klasa Magnoliopsida
Potklasa
Red Gentianales
Podred Gentianaceae
Familija Caryophylleae
Rod Centaurium
Vrsta Centaurium erythraea

Назив

Реч centaurium значи 100 златника, на основу чега сазнајемо да је кичица биљка широког лековитог спектра деловања. Народни називи за кичицу су и црвени кантарион, гер и грозничавче. Кичица је распрострањена у Европи, северној Африци и западној Азији. У Србији, то је најраширенија врста Centaurium рода.

Особине

Кичица је једногодишња или двогодишња зељаста биљка која расте у шикарама, на голим падинама и шумама. Врло је горка, али није отровна. Стабљика је усправна, чврста, шупља и четвороугла, у горњем делу граната, висине до 40 cm а дебљине до 3 mm. Приземни листови су сакупљени у розету, а на стаблу су наспрамно распоређени, седећи, објајасти, дужине до 4 cm.

Цветови су сакупљени у цимозну штитолику цваст која се налази на врху стабљике. Чашица је цеваста, са 5 линеарних шиљатих листића. Круница је левкаста, ружичасто-црвене боје са 5 режњева по ободу. Обично има 5 прашника. Кичица цвета током целог лета. Плод је ускоцилиндрична чахура.

Лековитост

Цела биљка је лековита сем корена. Зато се не чупа него се горња половина стабљике пажљиво сече маказама, и то док је у цвату. Од лековитих материја кичица садржи горки гликозид еритроцентраурин, етарско уље, палмитинску киселину, стеарин, слуз и друге л. м. Најпознатије лековито дејство кичице је да као амаро-ароматик (горка дрога) стимулише апетит и лучење желудачних и цревних сокова. Заједно са пеленом користи се за снижење нивоа шећера у крви код старијих особа, код малокрвности и жутице. Помаже и при грозници и прехладама. За спољашњу употребу, чај се користи и за ране које слабо зарастају. Поред чаја, ова биљка се може користити и у виду прашка, инфуза, воденог екстракта, тинктуре и лековитог вина.

Reading.gif
Za više podataka pogledati Kičica
autor teksta: Nikola Kitanović, učenik II1 odeljenja Medicinske škole u Požarevcu