Alismatales

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Predstavnici reda Alismatales su uglavnom zeljaste biljke, a ređe spadaju u kategoriju lijana. Ova grupa biljaka je klasifikovana u klasu monokotiledonih skrivenosemenica (Liliopsida). To su višegodišnje, biljke koje naseljavaju akvatične ekosisteme. Pojedini predstavnici su flotantni, dok su pojedini uspravni. Među njima se nalaze vrste različitih dimenzija. Tako lijanoidni oblici mogu biti znatnih dimenzija, dok pojedine zeljaste forme mogu biti tako sitne da su im vegetativni delovi svedeni na jednu minijaturnu zelenu pločicu. U građi stoma učestvuju dve ili tri ćelije pomoćnice. Ako imaju sudove oni su samo u korenu. Zrela polenova zrna su troćelijska. Pojedini predstavnici nemaju endosperm, a ukoliko ga imaju on je nuklearan. Cvetovi su grupisani u cvasti tipa klip. Oni su obavijeni spatom koja u stvari predstavlja vrlo krupan priperak. Cvetovi su vrlo sitni, a mogu biti sa perijantom ili bez njega. Mogu biti tročlani ili dvočlani, jednopolni ili dvopolni. Ponegde su toliko redukovani da ih je vrlo teško individualisati. Kod tih vrsta je muški cvet sveden samo na jedan prašnik, a ženski samo na jedan oplodni listić. Plod može biti bobica, koštunica, mešak ili orašica. Najprimitivniji predstavnici reda Alismatales pokazuju značajnu podudarnost sa familijom Cabombaceae iz reda Nymphaeales, te verovatno vode poreklo od najbližih predaka današnjih biljaka reda Nymphaeales.

Klasifikacija

U zavisnosti od klasifikacionog sistema red obuhvata između 2 i 14 familija. Nominotipska familija je Alismataceae (vodene bokvice). Prema klasifikacionom sistemu skrivenosemenica koji je predložio 13. aprila 2009. godine, podela reda Alismatales izgleda ovako:

Prema APG II sistemu koji je 2003. godine sastavila velika grupa botaničara, familija Acoraceae je izdvojena u zaseban red Acorales koji obuhvata samo ovu familiju. APG II sistem obuhvata pet familija koje nisu validne po mišljenju Alekseja Šipunova. Naime, familije Cymodoceaceae, Posidoniaceae i Ruppiaceae su uvrštene u familiju Potamogetonaceae. Familija Scheuchzeriaceae je uključena u familiju Juncaginaceae, dok je familija Limnocharitaceae uvrštena u familiju Alismataceae.

Literatura

1. Kojić M., Pekić S., Dajić Z.: Botanika, Izdavačka kuća Draganić, Beograd, 2004.

2. Domac R.: Osnovi sistematske botanike, PMF, Zagreb, 1964.

3. Jakovljević S.: Opšta botanika, Naučna knjiga, Beograd, 1960.

4. Suvorov V. V.: Botanika, Kolos, Moskva, 1961.

5. Dajić Z., Ljubojević L. i drugi: Praktikum iz morfologije i sistematike biljaka, Izdavačka kuća Draganić, Beograd, 2004.

6. Tatić B., Blečić V.: Sistematika i filogenija viših biljaka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.

Autor teksta:
Stefanpotpis3.jpg
prezentacija