Amphiumidae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Amphiumidae (šturovi) je familija repatih vodozemaca čiji predstavnici imaju izduženo, valjkasto telo i zakržljale udove sa malim kandžama. Žive u mirnim močvarnim vodama jugoistočne Severne Amerike.

Larve žive u vodi i imaju spoljašnje škrge. Prolaze kroz nepotpunu metamorfozu kada gube spoljašnje škrge, ali im ostaju škržni prorezi i 4 škržna poklopca. Na odraslom stupnju zadržavaju neke osobine larvi (neotenija). Odrasli su vodene životinje iako nemaju škrge već disanje obavljaju plućima. Vode noćni život kada love sitne rakove, ribe i zmije, a istovremeno su plen krupnim zmijama.Imaju unutrašnje oplođenje i posle nošenja jaja ženke vode brigu o njima. Diploidan broj u telesnim ćelijama je 28.

Veličina

Od 33 do 117 cm

Stanište

Žive u mirnim močvarnim vodama jugoistočne Severne Amerike. Ove životinje su akvatične i noćne. Česte su u močvarama, jezerima i sporim potocima, a jedna vrsta naseljava prljave kanale. Vrlo česte su u gradovima gde naseljavaju šančeve i kanale i privremene vode. Sakrivaju se među vodenim biljkama i rupama od rakova. Tokom kiše mogu izlaziti i pretraživati okolno vlažno područje.

Rasprostranjenost

Naseljavaju jugoistok Virdžinije, južno duž primorja Floride, jugozapadnu Alabama i ceo Misisipi i Luzijanu do istočnog dela Teksasa i južnog dela Okalhome, severno do samog jugoistoka Misurija.

Sistematika

Ova familija ima samo jedan rod Amphiumas sa tri recentne vrste koje se međusobno razliku u broju prstiju na nogama:

Konzervacioni status

  • Amphiuma means - Najmanje zabrinjavajuće
  • Amphiuma pholeter - Niskorizične
  • Amphiuma tridactylum - Najmanje zabrinjavajuće
Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Kalezić,M: Osnovi morfologije kičmenjaka, ZUNS, Beograd, 2001
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Petrov Brigita, Radović, I, Miličić Dragana, Petrov I: Opšta i sistematska zoologija (praktikum sa radnom *sveskom), Biološki fakultet, Beograd, 2000
  • Petrov Brigita: Skripta za studente molekularne biologije
  • http://tolweb.org/tree?group=Amphiumidae&contgroup=Caudata
  • izvor slike
Bubamara.gif