Atractaspididae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Atractaspididae

Atractaspididae je porodica zmija otrovnica kojoj pripada 12, danas priznatih, rodova. Ranije je, kao podporodica, bila svrstavana kao u porodicu Colubridae.

Opis

To su zmije male i srednje veličine, dugačkog i tankog tela čija dužina kod odraslih jedinki iznosi od 30 do 102 cm (mereno od glave do repa). Većina je crne ili braon boje sa različito obojenim prstenom oko vrata. Nekoliko vrsta ima i svetlije pruge. Krljušti su im glatke. Imaju malu glavu zaobljenu na prednjem delu i jednakog prečnika kao vrat. Većina ima šupalj otrovni zub smešten u zadnjem delu usne duplje, ali je kod nekih vrsta on u prednjem delu ove duplje.

Ishrana

Hrane se životinjama koje žive pod zemljom, gušterima, drugim zmijama, žabama, kao i glodarima. Plen ubadaju otrovnim zubima i ubrizgavaju u njega otrov a zatim ga gutaju.

Stanište

Žive u podzemnim hodnicima, naročito peskovitog zemljišta. Mogu da naseljavaju kako vlažnu zemlju nizijskih šuma tako i sušne predele, slične pustinjama. Neke vrste koriste podzemne tunele drugih životinja, dok druge same kopaju tunele probijajući glavom rastresito, peskovito zemljište.

Razmnožavanje

U vreme razmnožavanja mnoge vrste izlaze iz svojih podzemnih skloništa u potrazi za partnerom. Ženke polažu od 2 do 15 duguljastih jaja ili u vlažnu zemlju ili u napušteno termitsko gnezdo. Iz jaja se izlegu mladunci dužine 15 do 20 cm. Izuzetak je jedna viviparna vrsta, Aparallactus jacksonii koja rađa 2-3 živa mladunca dugačka oko 10 cm.

Rasprostranjenost

Naseljavaju Afriku i Bliski istok

Literatura

  • en.wikipedia.org
  • animals.jrank.org
Snežana Trifunović, dipl. biolog