Barski kaćun

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Barski kaćun
Klasifikacija
Carstvo Plantae
Razdeo Magnoliophyta
Podtip
Klasa Magnoliopsida
Potklasa
Red Asparagales
Podred
Familija Orchidaceae
Potfamilija
Tribus
Rod Dactylorhiza
Vrsta Dactylorhiza cordigera

Barski kaćun ili barski salep je predstavnik familije orhideja (Orchidaceae) čiji je latinski naziv Dactylorhiza cordigera (Fries) Soo ili Orchis cordigera Fries. Pripada kategoriji planinskih biljaka. Koristi se u narodnoj medicini. Cveta od juna do avgusta.

Morfologija

Krtole ove vrste su obično duboko prstasto deljene sa dugim končastim korenčićima. Stabljika je uspravna i šuplja, visoka od 10 do 30 cm. Listovi se nalaze pri osnovi stabljike i obično se na njima nalaze pege. Cvast je jajasta ili izdužena i u njoj su cvetovi rastresito do gusto raspoređeni. Brakteje su lineatno-lancetaste, šiljate, obično duge kao cvetovi ili nešto duže, purpurnocrvene ili ređe zelene boje. Cvetovi su purpurne boje.

Ekologija

Geološku podlogu na staništima barskog kaćuna čine kisele stene. Zemljišta su hidrogene subalpinske, gorske ili alpinske crnice ili vlažni rankeri. pH vrednost zemljišta koje ova vrsta naseljava obično varira između 4,5 i 5,5. Procenat humusa se penje i preko 25%. Srednje godišnje temperature u ekosistemima koje naseljavaju populacije ove vrste najčešće variraju između 2 i 6 stepeni celzijusa. Barski kaćun je rasprostranjen od Norveške do planina Balkanskog poluostrva i od Kavkaza do zapadnih Alpa.

Autor teksta:
Stefanpotpis3.jpg
prezentacija