Besniče

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Digitalis
Klasifikacija
Carstvo Plantae
Razdeo Magnoliophyta
Podtip
Klasa Magnoliopsida
Potklasa
Red Scrophulariales
Podred
Familija Plantaginaceae
Rod Digitalis
Vrsta Digitalis lanata


Besniče (vunasti digitalis, škripavac), lat. Digitalis lanata , je višegodišnja, zeljasta, jako otrovna biljka iz porodice bokvica (Plantaginaceae). Ime je dobila prema teksturi listova. Svi delovi biljke su veoma otrovni pa tako konzumiranje malih količina za ljude, posebno za decu može biti smrtonosno. Cvetovi su dvopolni, veoma uočljivi i oprašuju ih insekti.

Opis biljke

Biljka raste od 0,3 do 0,6 m u visinu na zemljištu bogatom humusom u hladovini, u suvim ili vlažnim staništima. Plod je mahuna sa kukicama kojima se zakačinju za krzno životinja i tako rasejavaju. Naličje listova je prekriveno belim dlakama. Cvetovi su cevasti i zvonastog oblika završeni širokim usnama, krem-bele boje prošarane ljubičasto-braon mrežom. Cveta druge godine. Cvetovi i stabljike su takođe dlakavi.

Upotreba

Besniče sadrži glikozid digitalin koji je snažan stimulator rada srca. Koristi se za lečenje srčane insuficijencije jer usporava rad srca. Istovremeno, stimuliše izlučivanje mokraće čime se zapremina krvi smanjuje i time smanjuje opterećenje srca. Osim za lečenje bolesti srca koristi se i u lečenju drugih bolesti. Tako, u Južnoj Americi prah od listova se upotrebljava za lečenje astme, kao sedativ i diuretik. U Indiji se spravlja mast za lečenje rana i opekotina.

Fotografije

Literatura

  • Đukanović, Mara: Ekološki izazov, Beograd, 1991.
  • Janković, M: Biodiverzitet, Beograd, 1995.
  • Janković, M.,Đorđević, V: Primenjena ekologija, Naučna knjiga, Beograd, 1981.
  • Janković, M: Fitoekologija, Beograd, 1986.
  • Stanković, S: Ekologija životinja, Beograd, 1979.
  • Tatić, B, Kostić, G: Naša prirodna dobra i potreba njihove zaštite, CEA i ZUNS, Beograd, 1996.