Brachycephalus ephippium

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zlatna žaba (Brachycephalus ephippium) je vrsta žabe iz familije Brachycephalidae.

Opis

Karakteristična zbog boje kože koja se kreće od žute do svetlo narandžaste i posedovanja jakog otrova tetrodoksina. Dužina tela odrasle jedinke iznosi od 12,5 mm do 19,7 mm. Iako sićušta, telo joj je robusno sa kratkim nogama. Broj prstiju na nogama je smanjen. Osim toga, prsti su kraći zbog kraćih falangi i njihovog manjeg broja.

Ponašanje i razmnožavanje

Dnevne su životinje i aktivne su tokom kišnih sezona, dok tokom suve sezone ostaju sakrivene u skloništima (ispod lišća). Mužjaci pokazuju izrazitu teritorijalnost tokom kišnih sezona jer tada dolazi do parenja. Teritoriju brane od uljeza, drugih mužjaka, oglašavanjem i tako što mašu prednjim udovima gore - dole ispred svojih očiju. U vreme razmnožavanja, tokom kišnih sezona, mužjaci ispuštaju neprekidni niz zvukova u trajanju od dva do 6 minuta. Pored zvučnih signala mužjaci ženkama šalju i vizuelne signale koji kod ove vrste mogu da budu i važniji. Vizuelni signali se sastoje u tome da mužjaci nadimaju telo da izgledaju viši. ženke biraju lokaciju za gnezdo. Posle parenja ženka za oko pola sata položi 5 krupnih žućkastobelih jaja i zadnjim nogama ih prekrije zemljom i tako ih zamaskira. Roditelji ne vode brigu o jajima. Iz jaja se izlegu minijaturne, mlade jedinke koje liče na odrasle samo što imaju rep. Razviće je bez metamorfoze, nema faze larve, punoglavca.

Karta rasprostranjenosti

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • [1]
  • [2]