Causinae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Viperidae
potporodica Causinae

Causinae je monotipska potporodica zmija iz porodice ljutica. Sadrži jedan rod Causus sa šest danas poznatih vrsta sa zajedničkim nazivom noćne otrovnice. Žive samo u subsaharskom delu Afrike.

Opis

Telo je cilindrično i umereno vitko sa kratkim repom, a njegova dužina ne prelazi 1 m . Leđne krljušti su glatke, a trbušne su zaobljene. Razlikuju se od drugih otrovnica po mnogo osobina. Tako, za razliku od većine otrovnih zmija kod kojih je glava jasno odvojena od vrata i pokrivena sitnim krljuštima, kod njih je glava neznatno odvojena od vrata i pokrivena je sa 9 simetričnih štitolikih krljušti. Zenica je okrugla, dok je kod većine otrovnih zmija ona eliptična. Otrovne žlezde su proširene i mogu da budu izuzetno dugačke i do 10 cm. Nalaze se sa obe strane kičme i preko dugačkih izvodnih kanala su u vezi sa otrovnim zubima.

Ponašanje i ishrana

Iako se nazivaju noćne otrovnice, ove zmije su aktivne kako noću tako i danju. Kada se uznemire reaguju pretećim šištanjem i podizanjem prednjeg dela tela. Hrane se isključivo punoglavcima i žabama. Veoma su proždrljive. Ako hrane ima u izobilju, gutaju je sve dok bukvalno više nisu u stanju da je progutaju.

Razmnožavanje

Sve vrste su oviparne. Prosečno leglo ima oko 20-tak jaja čiji period inkubacije traje oko 4 meseca.

Vrste

Porodica Causinae sadrži jedan rod Causus sa šest danas poznatih vrsta:

Literatura

Snežana Trifunović, dipl. biolog