Chilopoda

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Arthropoda
Podtip Myriapoda
Klasa Chilopoda


Chilopoda ili hilopode je klasa u podtipu stonoga (Myriapoda). Izučeno je i klasifikovano oko 2500 vrsta hilpoda, koje žive u zemljištu, u šumskoj stelji, ispod kamenja, u tropskim i umerenim regionima.

Morfologija

Uglavnom su sitne, veličine oko 3 - 6 cm, ali postoje i veoma krupne hilopode koje dostižu dužinu i do 30 cm (Scolopendra gigantea).

Telo im je gradjeno od glave i trupa. Na glavi imaju jedan par antena, proste oči (ocele) i usni aparat. Usni aparat ovih stonoga je gradjen, kao i kod većine ostalih, od mandibula i dva para maksila. Karakteristično za ovu klasu je prisustvo takozvanih forcipula, koje su pridružene usnom aparatu. Forcipule vode poreklo od prvog trupnog para ekstremiteta za hodanje. Imaju oblik kandže i povezane su sa otrovnim žlezdama. Služe za ubrizgavanje otrova u plen.

Trup je izgrađen od najmanje 15 segmenata (članaka) na kojima se nalazi po jedan par ekstremiteta za hodanje. Poslednji par nogu je duži od ostalih i ima čulnu i odbrambenu funkciju. Zadnja dva trupna segmenta su bez ekstremiteta.

Ishrana

Sve vrste ove klase su predatori i izuzetno su pokretljivi. Hrane se sitnijim beskičmenjacima, dok krupnije vrste love manje sisare, žabe, zmije i ptice. Plen detektuju pomoću antena ili receptorima na ekstremitetima. Pomoću forcipula ubrizgavaju otrov kojim parališu plen. Njihov otrov je neurotoksičan i za ljude , po pravilu, nije opasan. Smrt se javlja zbog alergije na otrov. Njihov otrov se poredi sa otrovom pčela i osa.

Razviće

Razviče svih stonoga moze biti:

  • epimorfno i
  • anamorfno.

Kod epimorfnog razvića, iz jaja se pile male stonoge koje imaju isti broj segmenata kao i odrasle. Kod anamorfnog razvića iz jaja se pile mlade stonoge koje nemaju isti broj segmenata kao i odrasle, već segmente koji izostaju dobijaju presvlačenjem.

Klasifikacija

Klasa Chilopoda se deli na dve podklase, u zavisnosti od njihovog razvića. Razlikuju se podklase:

Vrste podklase Epimorpha leže na jajima i imaju epimorfno razviće. Podklasa obuhvata redove

Vrste podklase Anamorpha ne leže na jajima i imaju anamorfno razviće. Podklasa se na redove

Autor teksta:
Potpis-MDivac.jpg
student biologije

Literatura

  • Brajković, M.(2004): Zoologija invertebrata (II deo), ZUNS, Beograd
  • Tomanović, Ž. (2001): Sistemaika i filogenija beskičmenjaka