Dendrobatidae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata (hordati)
Podtip Vertebrata (kičmenjaci)
Klasa Amphibia (vodozemci)
Potklasa Lissamphibia
Infraklasa Batrachia
Red Anura (žabe)
Podred
Familija Dendrobatidae
Rod
Vrsta


Dendrobatidae ili otrovne žabe je familija žaba. Njihova taksonomija je nedavno revidirana (Grant i saradnici, 2006) tako da sada sadrži 11 rodova. Neke od ovih žaba su najotrovniji organizmi na Zemlji. Epipedobates tricolor produkuje supstancu jaču od morfijuma koja može da se koristi u medicinske svrhe.

Kratak opis

Vrste iz ove familioje su male i živo obojene što ukazuje na njihovu toksičnost. Sekret kožnih žlezda sadrži otrovne alkaloide koji potiču iz insekata kojima se ove žabe hrane. Indijanci taj sekret koriste za premazivanje vrhova strelica kojima love životinje. Otrov izaziva paralizu mišića, uključujući dijafragmu i druge disajne mišiće pa smrt nastupa usled gušenja. Za sekret tri vrste Phyllobates terribilis, Phyllobates aurotaenia, i Phyllobates dvobojnica se zna da se u Kolumbiji koristi za premazivanje strelica.

Imaju kratke i snažne noge prilagođene za skakanje i penjanje. Mnoge vrste vode brigu o potomstvu, kod nekih su za to zaduženi mužjaci, a kod drugih vrsta ženke. Tako mužjaci nekih vrsta na leđima nose svoje punoglavce sve dok ne završe metamorfozu. Druge vrste jaja i punoglavce ograđuju u zasebne vodene prostore i povremeno ih obilaze i nadgledaju jedan ili oba roditelja. Mužjaci su izrazito teritorijalni.

Veličina

Većina vrsta su od 15 do 35 mm, neke vrste dostižu i 62 mm.

Sanište

U okviru areala, većina vrsta nastanjuje samo kišne šume, mada se nekoliko vrsta javlja u savanskim staništima na jugu Brazila ili na plantažama kakaa u Centralnoj Americi. Primitivne vrste poput onih iz rodova Colostethus i Mannophryne nastanjuju isključivo šumsku stelju. Žabe roda Dendrobates su delimično ili u potpunosti arborealne. Skoro sve vrste ove familije polažu jaja na kopnu.

Rasprostranjenost

Jug centralne Amerike i tropski deo Južne Amerike. U neotropskom regionu od juga Nikaragve do Kostarike i Paname, a u Južnoj Americi do juga Brazila i Bolivije.

Sistematika i konzervacioni status

Većina vrsta ovih žaba je ugrožena zbog gubitka staništa i parazitske hitrid gljivice.

Literatura

Bubamara.gif