Detlići

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Veliki šareni detlić (Dendrocopus major)

Detlići (Piciformes) je red ptica čije su noge prilagođene za puzanje po drveću, a kljun i jezik za ishranu insektima i njihovim larvama koji žive u stablima drveća.

Veličina

Detlići su ptice srednje veličine dugački 8-50 cm i teški 7 - 450 g. Najmanja vrsta je Picumnus aurifrons iz Južne Amerike, dužine svega 8 cm i težine od 7 g, dok najkrupnija današnja vrsta je Mulleripicus pulverulentus iz jugoistočne Azije ima dužinu od oko 50 cm i težinu od 450 g. Do skoro su bile poznate i krupnije vrste, kao što su američki kraljevski detlić (Campephilus imperialis) (58 cm, preko 600 g) i belokljuni detlić (''Campephilus principalis) (50 cm i oko 500 g), ali njihovo postojanje danas nije potvrđeno pa se smatraju izumrlim vrstama.

Opis

Uglavnom žive u šumama, na drveću pa su im zbog toga noge kratke sa dugačkim prstima i oštrim kandžama. Dva prsta su okrenuta ka napred, a dva unazad. Prilikom puzanja po drveću odupiru se zadnjim prstima i repom koji ima kruta konturna pera. Kljun im je prav i jak i pomoću njega odvaljuju koru sa drveća u potrazi za hranom i dube rupe u stablu pri pravljenju gnezda. Pomoću dugačkog, krutog jezika koji na kraju ima kukice mogu da izvlače insekte iz drveta. Zahvaljujući dugačkoj jezičnoj kosti, mogu jezik da izbace daleko napred.

Detlići se ne sele već su stanarice. Sposobni su za letenje na kratkim rastojanjima.

Razmnožavanje

Gnezde se u rupama koje prave u stablima drveća za šta im je potrebno oko dve nedelje. Parovi su monogamni. Ženka snese obično 3-7, retko više, belih jaja. Inkubacija traje 10-12 dana i na jajaima leže oba roditelja. Iz jaja se izlegu slepi, goli i bespomoćni mladumci.

Rasprostranjenost

Mogu se naći u svim delovima sveta osim Australije.

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Rašajski, J. (1997): Ptice Srbije, Prometej, Novi Sad