Discoglossidae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata (hordati)
Podtip Vertebrata (kičmenjaci)
Klasa Amphibia (vodozemci)
Potklasa
Red Anura (žabe)
Podred
Familija Discoglossidae


Discoglossidae je familija žaba koje naseljavaju Evropu, Severnu Afriku i Bliski istok. Zadržavaju mnoge primitivne karakteristike. Do nedavno su zajedno sa familijom Bombinatoridae bile u istoj familiji. Pripadaju malim do srednje veličine žabama, dužine 30-70 mm. Jezik im je diskoidalnog oblika po čemu su dobili ime. Žive u rupama koje kopaju glavom i iz kojih izlaze noću u potragu za plenom. Ženke nekih vrsta proizvode zvuke kao reakciju na dozivanje mužjaka. Rasprostranjene su po zapadnoj Evropi i severnoj Africi.

Po nekim autorima ova familija obuhvata, dva roda, Discoglossus i Alytes, dok se po drugima rod Alytes, sa vrstama koje mu pripadaju, izdvaja u zasebnu familiju žabe primalje Alytidae. Kod roda Discoglossus parenje se događa u vodi, dok je kod Alytes na zemlji i mužjaci ovog roda posle oplođenja jaja nose neko vreme na leđima. Kada treba da se iz njih izlegu larve (punoglavci), mužjaci ulaze u vodu. U vodi se punoglavci hrane i tu se odvija njihova metamorfoza.

O statusu očuvanja ove familije žaba se malo zna, ali je opšte mišljenje da su osetljive na promene u svom okruženju.

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
Snežana Trifunović, dipl. biolog