Golubovi

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
divlji golub (Columba livia)

Golubovi (Columbiformes) je red ptica letačica koji obuhvata dve porodice, dodoe i pravi golubovi i grlice, od kojih je prva porodica, dodoi, potpuno istrebljena. Zajedničo svim tim pticama jesu važne anatomske i morfološke osobine skeleta i sistema za varenje. Imaju dobro razvijenu voljku i muskulozni želudac, a mogu da dišu dok piju vodu pa ne moraju da podižu glavu da bi progutali gutljaj vode. Od davnina se gaje radi mesa i za prenošenje pisama (golubovi pismonoše). Rasprostranjeni su po čitavom svetu, a najviše ih ima u australijskoj oblasti.

Osobine

Mala glava, kratak vrat, kljun prav i pri osnovi pokriven voskovicom, a nozdrve pokrivene. Noge su kratke sa 4 prsta podjednake dužine. Krila dovoljne dužine i šiljata tako da omogućuju brzo i oštro letenje, mada su mnoge vrste izgubile tu sposobnost pa većinu vremena provode hodajući po tlu.

Koža im je tanka, a perje gusto i sasvim prileglo uz telo. Boja perja je veoma raznovrsna, često sa metalnim sjajem. Često su upadljivo obojene noge, kljun, dužica. Polni dimorfizam u obojenosti perja ne postoji, već samo neznatna razlika u veličini tako što su mužjaci nešto krupniji od ženki.

Žive u parovima, grade jednostavna gnezda u koja ženka snese obično po dva jaja dva ili više puta godišnje. U vreme gajenja mladunaca po njihovom izleganju, zidovi dobro razvijene voljke kod oba roditelja luče belu kašastu masu kojom ih hrane.

Rasprostranjenost

Rasprostraweni su širom sveta, osim na Arktiku i Antarktiku i velikim nadmorskim visinama. Posebno veliki broj vrsta nalazi se u tropskim oblastima, naročito u blizini Indijskog okeana i Pacifika na malim ostrvima daleko od kontinenta. Vrste iz porodice dodoa su naseljavale nekoliko malih ostrva u Indijskom okeanu.

Konzervacioni status

Za oko jednu trećinu danas postojećih vrsta veruje se da su ugrožene ljudskim aktivnostima. Mnoge vrste imaju vrlo uzak areal rasprostranjenja jer žive na malim ostrvima.

Klasifikacija

prema ranijoj klasifikaciji red Columbiformes se delio na tri porodice: sadže, dodoe i golubove i grlice. prema savremenoj klasifikacije sadže su ozdvojene u zaseban red, pa tako sada ovaj red obuhvata samo dve preostale porodice, od kojih je jedna potpuno istrebljena:

 • porodica dodoi (Raphidae), koja je istrebljena, a obuhvatala je tri vrste:
  • dodo (Raphus cucullatus), živeo na Muricijusu
  • beli dodo (Raphus apterornis)
  • dodo samac (Pezophaps solitarius), živeo na ostrvu Rorigez
 • porodica pravi golubovi i grlice (Columbidae)

Literatura

 • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
 • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
 • Rašajski, J. (1997): Ptice Srbije, Prometej, Novi Sad