Hemiosmotska sinteza

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hemiosmotska sinteza ja ključni proces u ćelijskom disanju u kojem ATP nastaje u mitohondrijama i u hloroplastima tokom svetle faze fotosinteze.

Hemiosmotska sinteza nastaje povezivanjem 3 komponente:

1.transporta elektrona

2.jonske pumpe

3.ATP sintetaze

Osnovni mehanizam hemiosmotske sinteze za nastanak ATP-a upotrebljava veoma veliki broj organizama,od najprostijih bakterija do sisara. Pri tome se kao izvor elektrona za nastanak jonskog gradijenta i napajanje jonske pumpe mogu koristiti različita jedinjenja . Univerzalnost ovog mehanizma kod većine živih bića ukazuje na starost ovog procesa. Prenosioci jona koriste energiju koja se oslobađa tokom prenošenja elektrona i stvaraju jonski gradijent-razliku potencijala. Taj gradijent je rezerva energije koja se upotrebljava za sintezu ATP-a pomoću enzima ATP-sintetaze.

Reading.gif
Za više podataka pogledati Mitohondrijska ATP-sintetaza

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka britanski naučnik Piter Mičel (Peter D. Mitchell) za postavljenu hemiosmotsku hipotezu je 1978. godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju.

Literatura

  • Dermastia Marina, Turk T, Petričević Blaženka (2008): Od molekula do ćelije 1, Založba Rokus d.o.o. i Zavod za uđbenike i nastavna sredstva Podgorica


Autor: Branko Popadić, učenik I razreda gimnazije "Tanasije Pejatović" u Pljevljima