Hyalinobatrachium fleischmanni

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hyalinobatrachium fleischmanni je vrsta koja pripada familiji staklenih žaba. Relativno je mala žaba, dužina tela mužjaka je od 19, 2 mm do 25, 5 mm, dok su ženke nešto krupnije 23 do 32 mm u dužinu. Ima poleglo, relativno spljošteno telo sa širokom glavom, okruglom njuškom i očima okrenutim ka napred. Koža je bledozelene boje sa žućkastozelenim i belim tačkama. Trbušni zid je delimično providan pa se vide male bele kosti.

Ponašanje i razmnožavanje

Ova vrsta žabe je noćna i aborealna životinja. Ponekad se može naći na donjoj strani lista nekoliko metara iznad potoka. Nema mnogo podataka o njihovoj ishrani, mada se pretpostavlja da se hrane sitnim zglavkarima.

Mužjaci čuvaju svoju teritoriju i brane je od drugih mužjaka. Ako je teritorija ugrožena od strane nekog drugog mužjaka, ispuštaju zvuke koji treba da zastraše uljeza. Ako to ne uspeju onda se upuštaju u fizičku borbu. U doba parenja, koje traje dugo od početka marta do kraja novembra, mužjaci se takođe oglašavaju da bi pronašli ženke.

Posle parenja ženka polaže 18 do 30 jaja na donjoj strani lista iznad vode. Tokom inkubacije, ženka i mužjak sede na jajima tokom noći, a tokom dana ih čuvaju boraveći u njihovoj blizini. Mužjaci povremeno iz ispuštaju tečnost iz mokrećne bešike na jaja kako bi sprečili njihovo isušivanje.

Rasprostranjenost

Mapa sa sajta AmphibiaWeb

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
Snežana Trifunović, dipl. biolog
Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species