Kaćun

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kaćun
Klasifikacija
Carstvo Plantae
Razdeo Magnoliophyta
Podtip
Klasa Magnoliopsida
Potklasa
Red Asparagales
Podred
Familija Orchidaceae
Potfamilija
Tribus
Rod Dactylorhiza
Vrsta Dactylorhiza sambucina

Kaćun ili salep je predstavnik familije orhideja (Orchidaceae) čiji je latinski naziv Dactylorhiza sambucina. Spada u kategoriju planinskih biljaka, a koristi se u narodnoj medicini.

Morfologija

Krtole ove vrste su vretenaste ili valjkaste, sa brojnim korenovima. Stabljika je uspravna, šuplja, u gornjem delu uglasta, bledozelene boje. Listovi su brojni i dvojaki. Naime, u gornjem delu stabljike se nalaze 1 ili 2 objajasto-lancerasta lista, a pri osnovi stabljike se nalaze suženi listovi koji sa dugim rukavcima obuhvataju stabljiku. Brakteje su široko lancetaste, duže su od gornjih cvetova, zelenkaste boje. Cvast je u početku kratko jajasta, a kasnije valjkasta. Prilično je zbijena i bogata cvetovima. Cvetovi su svetložuti ili purpurnocrveni. Obično nemaju miris, a kada ga imaju on je slab i podseća na zovu. Antera je purpurna.

Ekologija

Kaćun naseljava ekosisteme mezofilnih gorskih i subalpinskih livada, kao i subalpinskih rudina na krečnjacima i silikatima. Zemljišta na staništu ove vrste su smeđaa kisela, smeđa krečnjačka, krečnjačke crnice ili dolomitne rendzine. pH vrednost ovakvog zemljišta obično varira između 5 i 6, a procenat humusa se penje na preko 10%. Vrsta je nalažena samo u Evropi i to u gorskom i subalpinskom pojasu.

Autor teksta:
Stefanpotpis3.jpg
prezentacija