Karanfilić

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Karanfilić (klinčić), lat. Syzygium aromaticum, je drvenasta, zimzelena tropska biljka iz porodice mirti (fam. Myrtaceae). Raste na Molučkim ostrvima, Filipinima, Zanzibaru, zapadnoj Indiji i Braziliji i najveći proizvođač je Zanzibar. U naše prodavnice stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka.

Obrada pupoljaka

Pupoljci se beru pre cvetanja ručno ili se tresu bambusovim štapovima, zatim se potapaju kratko vreme u vrelu vodu i suše na suncu ili u sušarama sa toplim vazduhom. Posle sušenja peteljke im se odvajaju tako da sasušeni pupoljak ima izgled štapića ili klinčića. Donji deo štapića je valjkast, dužine 10-15 mm, a prema gornjem delu je proširen i razgranat u zvezdastu čašicu.

Provera originalnosti karanfilića

Lako je proveriti da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati. Ako su pravi oni će čim se bace u vodu potonuti, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris (treba da sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja). Falcifikuju se ekstrahovanjem etarskog ulja pa usled toga imaju znatno slabiji miris i ne tonu tako brzo u vodu.

Lekovito dejstvo

Karanfilić pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i stimulans, odstranjuje sluz, jača jetru i dr.

Dokazano je da su terpenski sastojci eteričnog ulja najvećim dijelom odgovorni za antibakterijsko delovanje na veliki broj Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterijskih vrsta koje najčešće pripadaju rodovima: Bacillus, Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, Klebsiella, Proteus i Salmonella. Osim na bakterije eterično ulje karanfilića deluje na mnoge vrste gljivica kao što su kvasci, plesni i dermatofiti.

Koristi se kao aromatik za uklanjanje lošeg zadaha iz usta. Kao antiseptik sprečava zubni karijes. Poznato je da deluje kao lokalni anestetik i trenutno zaustavlja zubobolju. Poboljšava cirkulaciju krvi čime jača desni i čini ih zdravim.

Upotreba u kulinarstvu

Kod nas se najviše koristi kao dodatak, u kombinaciji sa cimetom, za kuvano vino. Osim toga i za poboljšanje mirisa kompota, marinada, kolača (posebno medenjaka) i pića. U Americi i Engleskoj postoji tradicija da se karanfilićima začinjavaju svečana, božićna jela i pića. Ulazi u sastav začinskih mešavina kao što su kari ili Vorčester sos ( Worcestershire). U arapskoj kuhinji se mnogo koristi, posebno kao začin za pirinač i meso.

Literatura

  • Borovac, M (2007): Začini i začinsko bilje, Mladinska knjiga, Beograd