Kozlaci

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Biljka-sa-Sopotnice.jpg

Familija kozlaca (Araceae) je grupa monokotiledonih biljaka koja se svrstava u red Alismatales. Obuhvata 106 rodova u koje je klasifikovano oko 4000 vrsta. Pojedini predstavnici ove familije se gaje kao ukrasne biljke zahvaljujući zanimljivim cvetovima i velikim listovima. Pojedine vrste koriste domoroci iz tropskih regiona u svojoj ishrani. Takođe, pojedine biljke ove familije se koriste i u medicini. Familija Araceae je široko rasprostranjena. Najveći broj predstavnika naseljava tropske i suptropske oblasti, dok je u umerenoj zoni poznat samo mali broj vrsta. U flori Balkanskog poluostrva ova familija je zastupljena sa 12 vrsta iz 6 rodova. Četiri vrste su endemiti ovog poluostrva.

Morfologija

Biljke iz familije Araceae su višegodišnje zeljaste biljke koje se karakterišu krtolastim rizomom ili bulbilom kao podzemnim organom. Što se životnih formi tiče, predstavnici ove familije su veoma raznoliki, pa tako se među njima nalaze faberofite, lijane, epifite, geofite i mnogi drugi oblici.

Klasifikacija

Familija Araceae se prema novijim klasifikacionim sistemima delu na sedam podfamilija. Najraznovrsnija i najobimnija podfamilija je Aroideae, a najprimitivnije podfamilije su Gymnostachydoideae i Orontioideae. Po morfološkim karakteristikama podfamilija Lemnoideae je najudaljenija od ostalih predstavnika familije kozlaca, pa se zbog toga često u starijoj literaturi izdvajala u zasebnu familiju pod nazivom Lemnaceae. Spisak podfamilija izgleda ovako:

Literatura

1. Kojić M., Pekić S., Dajić Z.: Botanika, Izdavačka kuća Draganić, Beograd, 2004.

2. Domac R.: Osnovi sistematske botanike, PMF, Zagreb, 1964.

3. Jakovljević S.: Opšta botanika, Naučna knjiga, Beograd, 1960.

4. Suvorov V. V.: Botanika, Kolos, Moskva, 1961.

5. Dajić Z., Ljubojević L. i drugi: Praktikum iz morfologije i sistematike biljaka, Izdavačka kuća Draganić, Beograd, 2004.

6. Tatić B., Blečić V.: Sistematika i filogenija viših biljaka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.

Autor teksta:
Stefanpotpis3.jpg
prezentacija