Moringa

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Listovi i cvetovi moringe

Moringe su rod čudesnog drveća koji sadrži 14 vrsta od kojih je najčešće uzgajana vrsta Moringa oleifera. Naziva se čudesnim drvećem zato što se od te biljke upotrebljava bukvalno sve korenovi, lišće, kora, delovi plodova i semena. U delovima Afrike poznate su kao nebedies, što znači drveće koje nikad ne umire zato što ponovo izrastu nakon što bivaju posečene, žive na osiromašenim zemljištima i proizvode plodove i tokom suše

Raste u podnožju Himalaja i dostiže visinu od 5 - 10 m. Listovi su sitni, ovalni a cvetovi krem obojeni i blago mirišljavi.

Autohtone su vrste moringi u severnoj Indiji, ali su široko rasprostranjene u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Stotinama godinama unazad se koriste u selima u zemljama u razvoju, od tradicionalne medicine, hrane i jestivog ulja, do prirodnih pesticida, domaćih sredstava za čišćenje i biogoriva.

Posebna osobina semena ove biljke jeste da kada se raspuknu mogu da pomognu u čišćenju zagađene vode. Ovo bi moglo spasiti živote: Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da zagađena voda, loše sanitetsko - zdravstvene mere i neadekvatna higijena godišnje prouzrokuju 1.6 miliona smrtnih slučajeva u svetu. U razvijenim zemljama bi se mogla koristiti za prečišćavanje industrijskih voda umesto sintetičkih polimera koji se povezuju sa nekim neurodegenerativnim bolestima i nisu biorazgradivi. Moringa je potpuno neškodljiva i biorazgradiva.

Literatura

Snežana Trifunović, dipl. biolog