Pauropoda

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Arthropoda
Podtip Myriapoda
Klasa Pauropoda


Pauropoda ili pauropode je klasa u podtipu stonoga (Myriapoda). Poznato je oko 500 vrsta Pauropoda koje zive u tropskim i umerenim regionima. Mogu se naći u šumskoj stelji i u zemljištu. Telo im je mekano i veoma sitno, veličine oko 0.5-1.5 mm. Imaju anamorfno razviće.

Morfologija

Telo im je gradjeno od glave i trupa.

Na glavi imaju parne dvograne antene, proste oči (ocele), i usni aparat. Usni aparat grade mandibule i jedan par maksila koje su uzdužno srasle i obrazuju takozvani gnatohilarijum. Sa svake strane glave poseduju ovalne čulne organe koje su verovatno homologe Temesvarijevim organima drugih stonoga.

Trup je sastavljen od 11 segmenata i telzona. Na prvom segmentu, koji je širi od ostalih, nema ekstremiteta, kao ni na poslednjem, dok ostali segmenti imaju po jedan par ekstremiteta za hodanje. Prvi trupni segment zove se kolum. Sa dorzalne strane imaju pet krupnih tergalnih ploča koje se pružaju na po dva segmenta. Bočno, na svakoj tergalnoj ploči nalaze se duge čekinje, koje najverovatnije imaju čulnu ulogu.

Anatomija

Zbog malih telesnih dimenzija, došlo je do redukcije respiratornih organa i srca. Treći trupni segment je genitalni. Mužjaci odlažu spermatofore i spoljašnju sredinu u odsustvu ženki koje ih kasnije pronalaze. Jaja polažu u zemljište.

Ishrana

Većina vrsta pauropoda se hrani gljivama ili biljnim delovima u raspadanju. Potoji i mali broj predatorskih vrsta, koje se hrane sitnijim beskičmenjacima.

Klasifikacija

Poznat je rod Pauropus.

Autor teksta:
Potpis-MDivac.jpg
student biologije

Literatura

  • Brajković, M.(2004): Zoologija invertebrata (II deo), ZUNS, Beograd
  • Tomanović, Ž. (2001): Sistemaika i filogenija beskičmenjaka