Phyllobates bicolor

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Amphibia
Red Anura
Familija Dendrobatidae
Vrsta Phyllobates bicolor


Phyllobates bicolor je mala žaba iz familije Dendrobatidae. Mužjaci dostižu veličinu od 32,1 do 39,5 mm, dok su ženke nešto krupnije os 35,7 do 42,7 mm.

Opis

Vrlo je upadljivo obojena, sa leđne strane zlatno žuta ili narandžasta, dok trbušna strana može biti potpuno crna, plavičasta, zelena, mada boja može da varira. Dužice su crne ili smeđe crvenkaste. U toku razvića dolazi do promene boje, mlade jedinke su tamnosmeđe do crne boje sa dve žućkaste dorzolateralne pruge, dok kod starijih se gube te pruge i boje postaju jače i izraženije. Jarke boje upozoravaju na njihovu otrovnost što koriste kao odbrambeni mehanizam od predatora. Toksini se proizvode u posebnim otrovnim žlezdama raspoređenim po celom telu.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se svakog drugog meseca ili čak češće, koristeći kišnu sezonu. Da bi privukli ženke mužjaci sede na listu i specifično se oglašavaju (slično zujanju) što može da traje i nekoliko dana. Mužjaci pre nego što izaberu ženku izaberu mesto gde će one polagati jaja, a neki to rade posle pronalaska partnerke. Obično je to na nekom vlažnom mestu što može da bude na listu određene biljke ili pod kamenjem. Ženke izlegu od 4 do 30 jaja utopljena u sluzi koja održava vlažnost sprečavajući njihovo sušenje. Oba roditelja vode brigu o jajima. Po izleganju mladunci se penju na leđa roditelja gde pomoću sluzi ostaju zalepljeni nekoliko minuta do nekoliko sati. Da bi se razviće mladih, larvi nastavilo moraju da dospeju u vodu npr. u rupi drveta ili na biljkama koje zadržavaju lokvice (bromelija npr.). Metamorfoza traje tri nedelje posle čega se mladi vraćaju u svoja prirodna staništa.

Rasprostranjenost

Naseljava tropske prašume centralne i Južne Amerike. Prema informacijama Čoko Indijanaca nalaze se najčešće u području zapadne Kolumbije.

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
Snežana Trifunović, dipl. biolog
Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species