Rhinoderma darwinii

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Rhinoderma darwinii (Darvinova žaba) je relativno mala vrsta žabe iz porodice Rhinodermatidae.

Osobine

Dužina tela mužjaka se kreće u rasponu od 22-28 mm, a ženke su malo krupnije 25-31 mm. Ima izrazit, mesnat produžetak u vidu nosa koji glavi daje izrazito trouglast oblik. U rezonatorskim kesama mužjaka, koje su uvećane, odigrava se razviće punoglavaca sve dok im se ne razviju usta i sistem za varenje. Metamorfoza traje oko 6 nedelja. Boja tela jako varira, u zavisnosti od podloge na kojoj žive. Na leđnoj strani su različite nijanse smeđe, tamno ili svetlo zelene, a neke mogu da budu i kombinacija smeđe i zelene. Donja, trbušna strana tela je crno i belo obojena. Koža je glatka sa samo nekoliko bradavičastih žlezda.

Ishrana

Hrane se insektima i sitnim beskičmenjacima koje čeka nepomično u zasedi. Kada se plen dovoljno približi ona ga proždire.

Ponašanje

Kada osete opasnost mogu da simuliraju smrt tako što se okreću na leđa i postaju nepomične ili da skoče u vodu i izvrnu se na leđa kao da su mrtve. Mužjaci proizvode glasove tokom čitave godina, a posebno u sezoni parenja, od novembra do marta.

Razmnožavanje

Mužjaci se oglašavaju da bi privukli ženke. Nakon susreta potencijalni partneri odlaze na skrovito mesto gde dolazi do udvaranja i polaganja jaja. Ženke polažu jaja koja zatim mužjaci oplode i ostanu da se brinu o jajima. Posle oko 20 dana, kada punoglavci počinju da mrdaju u jajima, mužjaci ih pomoću jezika unose u usta i smeštaju u rezonatorske kese. Tu punoglavci izlaze iz jaja i ostaju dok se ne završi metamorfoza. Hrane se delom preostalim žumancetom iz jaja, a delom sekretom koji se izlučuje u rezonatorske kese.

Rasprostranjenost

Čile i Argentina

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
Snežana Trifunović, dipl. biolog