Symphyla

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Symphyla.jpg
Carstvo Animalia
Tip Arthropoda
Podtip Myriapoda
Klasa Symphyla


Symphyla je klasa u podtipu stonoga (Myriapoda). Poznato je oko 160 vrsta ovih stonoga. Naseljavaju skoro sve regione sveta. Veličine su oko 8mm. Žive u šumskoj stelji i zemljištu. Razviće je anamorfno.

Morfologija

Telo im je građeno od glave i trupa.

Na glavi imaju jedan par antena i usni aparat. U osnovama antena imaju Temesvarijeve organe za percepciju vlage i vibracija tla. Usni aparat je građen od mandibula i dva para maksila. Dosta podseća na usni aparat za grickanje kod insekata. Drugi par maksila je međusobno srastao u donju usnu (labium). Oči su redukovane.

Trup je građen od 14 segmenata. Poslednja dva segmenta nemaju ekstremitete dok ostali poseduju jedan par nogu za hodanje. Broj tergalnih ploča je veći od broja segmenata (15-24 tergita), čime je obezbeđena veća pokretljivost tela. Poslednji trupni segment se završava parnim cercima i čulnim dlačicama (trihobotrije). Na poslednjem segmentu se nalaze i paučinaste bradavice, čija uloga nije poznata. Trup se završava telzonom.

Anatomija

Trahejni otvori (stigme) se nalaze na glavi i prva tri trupna segmenta. Polni otvori se nalaze ventralno, na četvrtom trupnom segmentu.

Zanimljivost

Veoma je zanimljivo ponašanje jedinki iz roda Scutigerella u toku oplodjenja. Naime, mužjaci odlažu spermatofore (grupa spermatozoida koja se nalazi u posebnoj ,,kesici,,) u spoljašnju sredinu. Zenke kada naiđu na njih, gutaju ih i čuvaju u posebnim usnim komorama. Kada polože jaje na podlogu, iz usta izbace spermatofore i oplode ga.

Autor teksta:
Potpis-MDivac.jpg
student biologije

Literatura

  • Brajković, M.(2004): Zoologija invertebrata (II deo), ZUNS, Beograd
  • Tomanović, Ž. (2001): Sistemaika i filogenija beskičmenjaka