Vranilova trava

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Origanum vulgare
Klasifikacija
Carstvo Plantae
Tip Magnoliophyta
Podtip
Klasa Magnoliopsida
Potklasa
Red Lamiales
Podred
Familija Lamiaceae
Potfamilija
Vrsta Origanum vulgare

Vranilova trava, Origanum vulgare (crnovrh, mravinac, džodžan, bakina dušica, vranilovka, mravinac, origanj, origano) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae, Labiatae).

Origano (takozvani beli origano) se u sušenom stanju koristi kao začin.

Opis

Očvrsnula, žbunasta, višegodisnja biljka, koja dostiže visinu do 90 cm. sa uspravnom, dlakavom stabljikom, tamno-zelenim ovalnim listovima i roze-purpurnim cvetovima.

Proizvodnja

Postojbina Evropa, sada kultivisana svuda u svetu, uključujući SAD, Indiju i Južnu Ameriku; ulje se uglavnom proizvodi u Rusiji, Bugarskoj i Italiji.

Druge vrste

Postoje mnoge zabune u pogledu tačne botaničke klasifikacije majorana i origano vrsta. Preko 30 različitih vrsta, a samo neke od njih se koriste za dobijanje etarskih ulja, kao što je zimski ili grčki majoran (O. heradeoticum), afričke vrste O. glandulosum, vrste iz Maroka O. virens, meksički origano Lippia graveolens ili L. palmeri i sirijski origano O. maru. Sve jedno, najproduktivnije origano ulje se dobija iz španskog origana (Thymus capitatus) i u manjoj meri iz običnog origana i divljeg majorana.

Biljna/narodna tradicija

Ovo je pravi origano iz biljne bašte, koji takodje ima veoma staru lekovitu reputaciju. Koriscen je kao tradicionalni lek za digestivne poremecaje, disajne probleme (astma, bronhitis itd.), kao i kod zapalenja usta i grla. U Kini je koriscen za lecenje groznice, povracanja, dijareje, zutice i kod koznog svraba. Razblazeno ulje je korisceno eksterno u biljnoj medicini za glavobolje, bolove, kod ujeda i uboda.

Delovanja

Analgetik, antihelmintik, antireumatik, antiseptik, antivirotik, baktericid, karminativ, diaforetik, diuretik, fungicid, paraziticid, rubefacijens, stimulans, koleritik...

Ekstrakcija

Etarsko ulje se dobija parnom destilacijom suve biljke sa cvetovima.

Karakteristike: Bledo-zuta tecnost (tamni godinama), prijatnog, specificnog biljnog mirisa. Uspeva dobro sa lavandinom, paukovim despicem, citronelom, ruzmarinom, kamforom i sumskim kedrom.

Glavni sastojci: Karvakrol, timol, cimen, kariofilen, pinen, bisabolen, linalol, borneol, geranil acetat, linalil acetat, terpinen. Sastojci veoma variraju u skladu sa izvorom, ali ulja klasifikovana kao oregano ili oreganum imaju timol i/ili karvakrol kao svoje vecinske komponente.

Druge upotrebe: Koristi se kao mirisni sastojak za sapune, kolonjske vode i parfeme, a posebno kod muskih mirisa. U proizvodnji mesa i pica se koristi kao zacin