Xenopeltidae

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Xenopeltidae

Xenopeltidae (sunčeve ili jednobojne zmije) su monotipska porodica zmija sa samo jednim rodom Xenopeltis koji ima dve vrste.

Opis

Poznate su po metalnom sjaju krljušti i prelivima duginih boja zavisno od toga kako sunce na njih pada. Kao što kap kiše može prelomiti sunčev zrak, takav efekat prelamanja mogu poizvesti i njihove velike krljušti na glavi i leđnoj strani trupa. Neki ih zbog toga ubrajaju među najlepše zmije. Trbušna strana je spljoštena, bele, svetlo sive ili svetlo žute boje. Dižina tela odraslih jedinki je od 0,6 do 0,9 m. Dužina repa iznosi desetinu dužine tela. Rep počinje iza analnog otvora koji se nalazi na trbušnoj strani.

Glava je iste širine kao vratni deo pa se ne odvaja jasno od ostatka tela, kao što je to kod pitona ili otrovnih zmija. Sužena je ka ustima u obliku klina koji je pogodan za kopanje hodnika u zemlji. Na glavi se nalaze jako sitne oči.

Ishrana i ponašanje

Pripadaju fosorijalnim organizmima, provedeći puno vremena sakrivene u podzemnim rupama, ispod lišća ili smeća. Iako imaju glavu klinastog oblika prilagođenu kopanju, radije koriste rupe drugih životinja nego što ih same kopaju. Stanište napuštaju u sumrak u potrazi za plenom. Kreću se brzo glavom oslonjenom na podlogu i jezikom koji stalno palaca da bi osetio mirise drugih životinja. Hrane se žabama, drugim zmijama i sitnim sisarima i pticama. Nisu otrovne već se obmotavaju oko plena i guše ga, a potom celog gutaju velikom brzinom.

Kada se osećaju ugroženo, počinju da tresu rep kao zvečarke samo što, za razliku od njih, ne proizvode buku jer nemaju zvečku. Za predatora to predstavlja upozorenje da se ne približava previše. Predator koji priđe blizu osetiće neprijatan miris koji zmija ispušta.

Rasprostranjenost

Naseljavaju jugoistočnu Aziju: južnu Kinu, Tajland, Laos, Kambodžu, Vijetnam, malajsko poluostrvo, istočnu Indiju kao i Filipine.

Literatura

  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • en.wikipedia.org
  • animals.jrank.org
  • www.encyclopedia.com