Bufo

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bufo ili prave žabe je rod žaba iz porodice krastavih žaba ili Bufonidae koji obuhvata oko 150 vrsta. Sama reč na latinskom znači žaba.

Opis

Zajedničke osobine ovog roda su zdepasto telo i kratke noge zbog čega su slabi skakači. Koža im je suva i bradavičasta. Dodirivanje ovih žaba ne izaziva pojavu bradavica, kako se u narodu pogrešno veruje. Kao i sve vrste iz porodice krastavih žaba, nemaju ni zube ni rep. Parotidne žlezde, po kojima se prave žabe razlikuju od ostalih bezrepih vodozemaca, luče masnu, belu otrovnu suptancu koja sadrži bufotoksin. Ovaj otrov ima psihoaktivne efekte i ima odbrambenu ulogu. Kada se osete ugroženima ispuštaju otrov kroz kožu. Jačina otrova je tolika da bi mogao usmrtiti velikog psa. Takođe, kada se uznemire mogu da naduvaju tela.

Rasprostranjenost

Javljaju se širom sveta te je kosmopolitski rod. Mogu da žive pod nepovoljnim uslovima svih delova sveta osim Arktika i Antarktika. Madagaskara, Australije (sa izuzetkom uvedenih vrsta), Nove Gvineje i Okeanije.

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • [1]
  • [2]
Snežana Trifunović, dipl. biolog