Razlika između izmena na stranici „Bufonidae”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 23: Red 23:
  
 
==Klasifikacija==
 
==Klasifikacija==
Ovo je veoma velika i komplikovana grupa životinja. Sastoji se od 34 roda. Skoro više od polovine vrsta u ovoj familiji pripada rodu ''[[Bufo]]''.
+
Ovo je veoma velika i komplikovana grupa životinja. Sastoji se od 34 roda. Skoro više od polovine vrsta u ovoj familiji pripada rodu krastavih žaba ''[[Bufo]]''. U našim krajevima žive dve vrste ovog roda:
* spisak vrsta sa sajta [http://amphibiaweb.org/lists/Bufonidae.shtml AmphibiaWeb]
+
*obična, [[šumska krastava žaba]] (''Bufo bufo'')
 +
* [[zelena krastava žaba]] (''Bufo viridis'')
 +
 
 +
* spisak ostalih vrsta ove familije sa sajta [http://amphibiaweb.org/lists/Bufonidae.shtml AmphibiaWeb]
  
 
== Literatura==
 
== Literatura==

Izmena na datum 18. septembar 2008. u 12:11

Krastave žabe ili krastače (Bufonidae) su familija žaba sa zdepastim, nezgrapnim telom, kratkim nogama i bradavičastom kožom. Bradavice predstavljaju aglomeraciju kožnih žlezda od koji neke luče otrovni sekret. Imaju dobro razvijene i izražene parotidne žlezde čiji sekret, kao i kožnih žlezda, sadrži ljute sokove čime se brane od neprijatelja.

Njuška je kratka i široka sa velikim usnim otvorom u kojim nema zuba ni u gornjoj ni u donjoj vilici. Jezik je veliki i dvostruko duži nego širi, prednjim krajem pričvršćen za pod usne duplje. Usna duplja je preko hoana u vezi sa nosnom dupljom koja se sasvim napred na glavi završava nosnim otvorima. Zenice oka su trouglaste i horizontalne.

Kretanje i stanište

Noge su im jako kratke tako sporo hodaju ili poskakuju više nego što skaču. Noge su prilagođene hodanju po čvrstom tlu. Na prednjim nogama imaju po 4, a na zadnjim po 5 prstiju. Veličina tela im se kreće u rasponu od 20 mm do 250 mm.

Većina vrsta vodi kopneni načina života, a u vodu ulaze samo u vreme parenja, mada ima i nekih vrsta koje žive u potocima.

Razviće

Razviće je veoma raznovrsno:

  • jaja se polažu u vodu gde se izlegu larve (punoglavci) koje metamorfoziraju u odrasle jedinke
  • kopnene vrste imaju direktno razviće bez metamorfoze (iz jaja se izlegu mladi koji liče na roditelje)
  • vrste iz rodova Nectophrynoides i Nimbaphrynoides su viviparne (rađaju žive mladunce)

Rasprostranjenost

Žive širom sveta, osim u Australiji u koju je uvedena vrsta Bufo marinus. Ova vrsta se toliko raširila i postala opasnost za lokalni biljni i životinjski svet, zbog svoje velike proždrljivosti, visoke plodnosti, velikih telesnih dimenzija i visoke toksičnosti.

Klasifikacija

Ovo je veoma velika i komplikovana grupa životinja. Sastoji se od 34 roda. Skoro više od polovine vrsta u ovoj familiji pripada rodu krastavih žaba Bufo. U našim krajevima žive dve vrste ovog roda:

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • [1]
  • [2]
Snežana Trifunović, dipl. biolog