Cylindrophiidae

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 19:40, 7. oktobar 2015. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Cylindrophiidae

Cylindrophiidae (azijske cevaste zmije) je monotipska porodica zmija koja ima samo jedan rod Cylindrophis sa osam vrsta.

 • Sinonimi:
  • Cylindrophes - Fitzinger, 1843
  • Tortricidae - Jan, 1863
  • Aniliidae - Stejneger, 1907
  • Cylindrophinae - McDowell, 1975
  • Cylindropheinae - McDowell, 1975
  • Cylindrophiidae - Cundall, Wallach & Rossman, 1993[1]

Opis

Naziv su dobile prema najuočljivijoj osobini, cevastom (cilindričnom) obliku tela. Veličine su od male do srednje sa dužinom od 0,4 do 1 m. Obično su tamno braon do crne boje sa žutim ili crvenkastim trakama koje se pružaju od trebušne i završavaju na leđnoj strani. Neke vrste imaju svetle tačke na leđnoj strani od glave do repa. Glava nije šira od vrata i na njoj se nalaze oči sa ovalnim ili blago duguljastim zenicama. Rep je kratak, debljine kao i telo, a na kraju je zašiljen.

Ishrana

Hrane se životinjama koje su dugačke i tanke kao što su druge zmije, jegulje ili gušteri. Zbog toga se njihove vilice ne moraju široko da otvaraju. Plen dave stezanjem oko njegovog tela. Sitnije životinje gutaju pre nego što uginu, dok krupnije prvo uguše pa kada prestanu da se pokreću onda ih gutaju. Kod primeraka koji se drže u zarobljeništvu smatra se da jedu miševe i ribe. Plen gutaju na vrlo neobičan način. Posle određenog procesa gutanja deo tela plena ostaje van usta tako što visi iz njih. Tada zmija zatvori usta, savije kičmu unazad pa onda otvori usta i naglo ispravlja kičmu što izaziva pomeranje glave unapred i gutanje ostatka plena. Postoji mišljenje da ove zmije mogu i zemlju da kopaju na sličan način, ali nema podataka da je to neko zaista i video.

Ponašanje i razmnožavanje

Najuočljivije ponašanje ovih zmija jeste odbrambena taktika. Sastoji se u tome što podižu i uvijaju rep da bi se videle crvene ili žute šare kojima plaše predatora i teraju ga da odustane od napada. Slično kao što kobra radi samo što ona koristi glavu i vratni deo. Osim toga ispuštaju i neprijatne mirise koji odbijaju grabljivicu. Ove odbrambene tehnike koriste i kada dospeju u zarobljeništvo, mada se posle izvesnog vremena naviknu na ljude i novu okolinu i prestaju sa takvim ponašanjem.

Na osnovu posmatranja ovih zmija u zarobljeništvu, utvrđeno je da su one sposobne da prilično brzo kopaju tunele kroz zemljište. Tuneli su dvostruko većeg obima nego što je obim njihovog tela. Pošto ta širina ne dozvoljava da se okrenu i vrate, one mogu skoro istom brzinom da se kreću unazad. Drugih podataka o njihovom ponašanju nema.

Ženke rađaju žive mladunce, viviparne se, i to od dve do pet jedinki. Broj mladunaca je u direktnoj vezi sa veličinom ženki, veće rađaju oko 5, a manje oko 2 mladunca. Mladunci su veoma veliki, često dostižu polovinu dužine tela majke.

Literatura

 • en.wikipedia.org
 • animals.jrank.org/pages/3811/Pipe-Snakes-Cylindrophiidae
Snežana Trifunović, dipl. biolog