Razlika između izmena na stranici „Emu”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 12: Red 12:
 
</div>
 
</div>
  
'''Emu''' ('''australijski noj''') (''Dromaius novaehollandiae'')  je [[ptica]] koja pripada redu [[kazuari|kazuara]], sa zakržljalim krilima, bez letnih pera i sposobnosti letenja pa se svrstava u [[ptice trkačice]]. Posle [[noj]]a je druga ptica po veličini, visine 1,8 m i težine od 50 kg.
+
'''Emu''' ('''australijski noj''') (''Dromaius novaehollandiae'')  je [[ptica]] koja pripada redu [[kazuari|kazuara]], sa zakržljalim krilima, bez letnih pera i sposobnosti letenja pa se svrstava u [[ptice trkačice]]. Posle [[noj]]a je druga ptica po veličini, koja može dostići visinu od 1,8 m i težinu od 50 kg.
  
 
==Rasprostranjenost i stanište==
 
==Rasprostranjenost i stanište==
 +
Naseljava sve predele Australije, osim kišnih šuma, a retko se može naći u pustinjama i na krajnjem severu. Stanište su šume [[eukaliptus]]a, savane, šume, a u pustinjskim područjima samo posle velikih kiša koje omogućavaju rast vegetacije, trave i žbunova bogatih plodovima. Širenjem poljoprivrednih zemljišta, uništena je prirodna vegetacija pa se više emu ne može naći blizu gradova.
 +
 +
==Spoljašnja morfologija==
 +
 +
Emui su krupne [[simetrija|bilateralno simetrične]] ptice, prosečne visine 1, 75 m i ženke su oko 5 kg teže od mužjaka. Nemaju letna perja već su telo i zakržljala krila pokriveni mekanim, rastresitim perima koja izgledaju razbarušeno i obešeno vise. Imaju dugačak vrat i noge, a krila su zakržljala i svedena na manje od 20 cm. Posle [[M|mitarenja]] perje ima tamnu boju, koja kasnije izbledi na suncu pa postaje smeđe. Na nogama imaju po tri prsta upravljena napred. Mladunci imaju uzdužne pruge, crne, smeđe i krem boje pa se lako kamufliraju u gustom grmlju i travi.

Izmena na datum 16. decembar 2008. u 14:02

emu (Dromaius novaehollandie )

Emu (australijski noj) (Dromaius novaehollandiae) je ptica koja pripada redu kazuara, sa zakržljalim krilima, bez letnih pera i sposobnosti letenja pa se svrstava u ptice trkačice. Posle noja je druga ptica po veličini, koja može dostići visinu od 1,8 m i težinu od 50 kg.

Rasprostranjenost i stanište

Naseljava sve predele Australije, osim kišnih šuma, a retko se može naći u pustinjama i na krajnjem severu. Stanište su šume eukaliptusa, savane, šume, a u pustinjskim područjima samo posle velikih kiša koje omogućavaju rast vegetacije, trave i žbunova bogatih plodovima. Širenjem poljoprivrednih zemljišta, uništena je prirodna vegetacija pa se više emu ne može naći blizu gradova.

Spoljašnja morfologija

Emui su krupne bilateralno simetrične ptice, prosečne visine 1, 75 m i ženke su oko 5 kg teže od mužjaka. Nemaju letna perja već su telo i zakržljala krila pokriveni mekanim, rastresitim perima koja izgledaju razbarušeno i obešeno vise. Imaju dugačak vrat i noge, a krila su zakržljala i svedena na manje od 20 cm. Posle mitarenja perje ima tamnu boju, koja kasnije izbledi na suncu pa postaje smeđe. Na nogama imaju po tri prsta upravljena napred. Mladunci imaju uzdužne pruge, crne, smeđe i krem boje pa se lako kamufliraju u gustom grmlju i travi.