Razlika između izmena na stranici „Emu”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 20: Red 20:
 
[[Slika:Dromaius0120.jpg|311px|d|mini|Mladunče emua]]
 
[[Slika:Dromaius0120.jpg|311px|d|mini|Mladunče emua]]
 
Emui su krupne [[simetrija|bilateralno simetrične]] ptice, prosečne visine 1, 75 m i ženke su oko 5 kg teže od mužjaka. Nemaju letna perja već su telo i zakržljala krila pokriveni mekanim, rastresitim perima koja izgledaju razbarušeno i obešeno vise. Imaju dugačak vrat i noge, a krila su zakržljala i svedena na manje od 20 cm. Posle [[M|mitarenja]] perje ima tamnu boju, koja kasnije izbledi na suncu pa postaje smeđe. Na nogama imaju po tri prsta upravljena napred. Mladunci imaju uzdužne pruge, crne, smeđe i krem boje pa se lako kamufliraju u gustom grmlju i travi.
 
Emui su krupne [[simetrija|bilateralno simetrične]] ptice, prosečne visine 1, 75 m i ženke su oko 5 kg teže od mužjaka. Nemaju letna perja već su telo i zakržljala krila pokriveni mekanim, rastresitim perima koja izgledaju razbarušeno i obešeno vise. Imaju dugačak vrat i noge, a krila su zakržljala i svedena na manje od 20 cm. Posle [[M|mitarenja]] perje ima tamnu boju, koja kasnije izbledi na suncu pa postaje smeđe. Na nogama imaju po tri prsta upravljena napred. Mladunci imaju uzdužne pruge, crne, smeđe i krem boje pa se lako kamufliraju u gustom grmlju i travi.
 +
==Razmnožavanje==
 +
Punu brigu oko jaja i potomstva peuzima mužjak. Pre [[K|kopulacije]] ženke ispuštaju neobične zveckajuće zvuke, koji podsećaju na zvuk bubnjeva, a mužjak počinje da gradi gnezdu u svom području. Za vreme parenja ženke i mužjaci spuštaju glave, povijajući vratove a zatim mašu glavom sa jedne na drugu stranu uz ciku i skičanje.
 +
 +
Za vreme [[I|inkubacije]], koja traje 56 dana, mužjaci ne jedu i ne piju. U gnezdu, koje je izgrađeno od grančica, lišća i trave, nalazi se 15-25 jaja koje zajednički snese harem ženki. Po izleganju mladi su teški 440-500g. Brigu o njima vode mužjaci koji su tada veoma agresivni i mogu napasti ljude koji se neoprezno približe gnezdu. Nakon 5-7 meseci mladi postaju samostalni, a nakon 2-3 godine su sposobni za reprodukciju, polno zreli.

Izmena na datum 16. decembar 2008. u 13:27

emu (Dromaius novaehollandie )

Emu (australijski noj) (Dromaius novaehollandiae) je ptica koja pripada redu kazuara, sa zakržljalim krilima, bez letnih pera i sposobnosti letenja pa se svrstava u ptice trkačice. Posle noja je druga ptica po veličini, koja može dostići visinu od 1,8 m i težinu od 50 kg.

Rasprostranjenost i stanište

Naseljava sve predele Australije, osim kišnih šuma, a retko se može naći u pustinjama i na krajnjem severu. Stanište su šume eukaliptusa, savane, šume, a u pustinjskim područjima samo posle velikih kiša koje omogućavaju rast vegetacije, trave i žbunova bogatih plodovima. Širenjem poljoprivrednih zemljišta, uništena je prirodna vegetacija pa se više emu ne može naći blizu gradova.

Spoljašnja morfologija

Mladunče emua

Emui su krupne bilateralno simetrične ptice, prosečne visine 1, 75 m i ženke su oko 5 kg teže od mužjaka. Nemaju letna perja već su telo i zakržljala krila pokriveni mekanim, rastresitim perima koja izgledaju razbarušeno i obešeno vise. Imaju dugačak vrat i noge, a krila su zakržljala i svedena na manje od 20 cm. Posle mitarenja perje ima tamnu boju, koja kasnije izbledi na suncu pa postaje smeđe. Na nogama imaju po tri prsta upravljena napred. Mladunci imaju uzdužne pruge, crne, smeđe i krem boje pa se lako kamufliraju u gustom grmlju i travi.

Razmnožavanje

Punu brigu oko jaja i potomstva peuzima mužjak. Pre kopulacije ženke ispuštaju neobične zveckajuće zvuke, koji podsećaju na zvuk bubnjeva, a mužjak počinje da gradi gnezdu u svom području. Za vreme parenja ženke i mužjaci spuštaju glave, povijajući vratove a zatim mašu glavom sa jedne na drugu stranu uz ciku i skičanje.

Za vreme inkubacije, koja traje 56 dana, mužjaci ne jedu i ne piju. U gnezdu, koje je izgrađeno od grančica, lišća i trave, nalazi se 15-25 jaja koje zajednički snese harem ženki. Po izleganju mladi su teški 440-500g. Brigu o njima vode mužjaci koji su tada veoma agresivni i mogu napasti ljude koji se neoprezno približe gnezdu. Nakon 5-7 meseci mladi postaju samostalni, a nakon 2-3 godine su sposobni za reprodukciju, polno zreli.