Familija gena

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 22:37, 10. jun 2012. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi) (Napravljena je stranica sa „''Familije gena''' predstavljaju grupe dva ili više gena sa sličnom primarnom strukturom ili raznorodnih gena čiji produkti, proteini rade zajedno kao celina ili ...”)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Familije gena' predstavljaju grupe dva ili više gena sa sličnom primarnom strukturom ili raznorodnih gena čiji produkti, proteini rade zajedno kao celina ili učestvuju u zajedničkom procesu.

U najvećem broju slučajeva geni u jednoj familiji imaju sličan redosled baza DNK (primarnu strukturu), a nastali su duplikacijom predačkog gena. Ovi geni sadrže uputstva za sintezu proteina koji imaju sličnu strukturu ili funkciju. Proteini, proizvodi tih gena, imaju sličnu primarnu strukturu i grupišu se u proteinsku familiju.

Klasifikacija gena u familije pomaže naučnicima da objasne kako su geni međusobno povezani. Osim toga, familije gena se koriste da se novootkrivenom genu predvidi funkcija na osnovu njegove sličnosti sa već poznatim genom. Sličnost gena u okviru iste familije koristi se takođe za predviđanje kada i gde će određeni gen biti aktivan (ekspresija gena). Pored toga, familije gena mogu da pomognu u otkrivanju gena koji su uključeni u određene bolesti.