Farmakopeja

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 19:28, 5. april 2008. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi) (New page: '''Farmakopeja''' (gr. pharmakopoiia) je zvanični spisak uputstava, izdat od strane sanitetskih državnih organa, kojih se moraju pridržavati apotekari pri pravljenju, ispitivanju i skla...)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Farmakopeja (gr. pharmakopoiia) je zvanični spisak uputstava, izdat od strane sanitetskih državnih organa, kojih se moraju pridržavati apotekari pri pravljenju, ispitivanju i skladištenju lekova i pomoćnih lekovitih sredstava.

U cilju poboljšanja prometa i proizvodnje lekova, kao i kontrole njihovog kvaliteta u čitavoj Evropi 1964. g. u Rimu je doneta Konvencija o izradi Evropske farmakopeje (European Pharmacopoeia), koja bi predstavljala zvanični standard za sve države. Poslednje izdanje ove farmakopeje iz 2005. god. do danas je pretrpelo šest dopuna kojima se neprekidno prati razvoj i pojava novih lekova.

Jugoslovenska farmakopeja iz 2000. g, izdata od strane Saveznog zavoda za zaštitu i unapređenje zdravlja je prilagođeni prevod Evropske farmakopeje iz 1997. god.

Snežana Trifunović, dipl. biolog