Razlika između izmena na stranici „Macropus”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
 
(2 međuizmena istog korisnika nisu prikazane)
Red 1: Red 1:
 
[[Slika:Kangaroos.jpg|300px|d|mini|kenguri]]
 
[[Slika:Kangaroos.jpg|300px|d|mini|kenguri]]
'''Kenguri''' su najveći torbari današnjeg doba iz roda '''''Macropus'''''. Imaju slabo razvijene prednje noge, ali su im zato zadnje noge i rep snažno razvijeni i služe za kretanje u vidu snažnih skokova. Dugačak mišićav rep služi za održavanje ravnoteže Tako skokovi [[veliki kengur|velikog kengura]] mogu da budu od 6-10 m u dužinu i 2-3 m u visinu. Kao i svi torbari, kenguri imaju torbu (''marsupium'') u kojoj njihovi nedozreli mladunci posle rođenja završavaju svoje razviće.
+
'''Kenguri''' su najveći torbari današnjeg doba iz roda '''''Macropus'''''. Imaju slabo razvijene prednje noge, ali su im zato zadnje noge i rep snažno razvijeni i služe za kretanje u vidu snažnih skokova. Dugačak mišićav rep služi za održavanje ravnoteže Tako skokovi [[veliki kengur|velikog kengura]] mogu da budu od 6-10 m u dužinu i 2-3 m u visinu. Kao i svi torbari, kenguri imaju torbu (''marsupium'') u kojoj njihovi nedozreli mladunci posle rođenja završavaju svoje razviće. Rodu Macropus pripadaju i [[mali kenguri]] (valabiji).
 +
 
 +
Reč „kengur“ vodi poreklo od aboridžinskog jezika od reči gangurru, odnoseći se na sivog kengura. Prema nekim izvorima, [[Džejms Kuk]] je želeo da sazna imena ovih, tada nepoznatih [[životinje|životinja]]. Kada je postavio pitanje Aboridžinima na engleskom jeziku za njihovo ime, oni su odgovorili na svom – „Kenguru“, što u stvari znači „Ne razumemo“. Kapetan je odgovor prihvatio kao ime životinje i svetu prikazao nepoznatu životinjsku vrstu ([http://www.bionet-skola.com/w/Veliki_kengur]).
 +
==Klasifikacija==
 +
Rod Macropus je podeljen na tri podroda kojima pripada 14 vrsta:
 +
* podrod '''''[[Notamacropus]]''''', sa vrstama:
 +
** ''[[Macropus agilis]]''
 +
**''[[Macropus dorsalis]]''
 +
**''[[Macropus eugenii]]''
 +
** ''[[Macropus greyii]]''
 +
**''[[Macropus irma]]''
 +
**''[[Macropus parma]]''
 +
** ''[[Macropus parryi]]''
 +
**''[[Macropus rufogriseus]]''
 +
* podrod  '''''[[Osphranter]]''''', sa vrstama:
 +
**''[[Macropus antilopinus]]''
 +
**''[[Macropus bernadus]]''
 +
**''[[Macropus robustus]]''
 +
**''[[Macropus rufus]]''
 +
*podrod '''''[[Macropus]]''''', sa vrstama:
 +
**''[[Macropus fuliginosus]]''
 +
**''[[Macropus giganteus]]''
  
Reč „kengur“ vodi poreklo od aboridžinskog jezika od reči gangurru, odnoseći se na sivog kengura. Prema nekim izvorima, Džejms Kuk je želeo da sazna imena ovih, tada nepoznatih životinja. Kada je postavio pitanje Aboridžinima na engleskom jeziku za njihovo ime, oni su odgovorili na svom – „Kenguru“, što u stvari znači „Ne razumemo“. Kapetan je odgovor prihvatio kao ime životinje i svetu prikazao nepoznatu životinjsku vrstu ([http://www.bionet-skola.com/w/Veliki_kengur]).
 
 
==Literatura ==
 
==Literatura ==
 
*Đorović Ana, Kalezić, M: Morfologija hordata. Biološki fakultet, Beograd  
 
*Đorović Ana, Kalezić, M: Morfologija hordata. Biološki fakultet, Beograd  
Red 14: Red 34:
 
[[Kategorija:Kičmenjaci]]
 
[[Kategorija:Kičmenjaci]]
 
[[Kategorija:Sisari]]
 
[[Kategorija:Sisari]]
 +
[[Kategorija:Torbari]]

Najnovija izmena na datum 19. februar 2014. u 22:42

kenguri

Kenguri su najveći torbari današnjeg doba iz roda Macropus. Imaju slabo razvijene prednje noge, ali su im zato zadnje noge i rep snažno razvijeni i služe za kretanje u vidu snažnih skokova. Dugačak mišićav rep služi za održavanje ravnoteže Tako skokovi velikog kengura mogu da budu od 6-10 m u dužinu i 2-3 m u visinu. Kao i svi torbari, kenguri imaju torbu (marsupium) u kojoj njihovi nedozreli mladunci posle rođenja završavaju svoje razviće. Rodu Macropus pripadaju i mali kenguri (valabiji).

Reč „kengur“ vodi poreklo od aboridžinskog jezika od reči gangurru, odnoseći se na sivog kengura. Prema nekim izvorima, Džejms Kuk je želeo da sazna imena ovih, tada nepoznatih životinja. Kada je postavio pitanje Aboridžinima na engleskom jeziku za njihovo ime, oni su odgovorili na svom – „Kenguru“, što u stvari znači „Ne razumemo“. Kapetan je odgovor prihvatio kao ime životinje i svetu prikazao nepoznatu životinjsku vrstu ([1]).

Klasifikacija

Rod Macropus je podeljen na tri podroda kojima pripada 14 vrsta:

Literatura

  • Đorović Ana, Kalezić, M: Morfologija hordata. Biološki fakultet, Beograd
  • Kalezić,M: Osnovi morfologije kičmenjaka, ZUNS, Beograd, 2001
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Petrov Brigita, Radović, I, Miličić Dragana, Petrov I: Opšta i sistematska zoologija (praktikum sa radnom *sveskom), Biološki fakultet, Beograd, 2000
  • Petrov Brigita: Skripta za studente molekularne biologije
  • Radović, I, Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
  • Ratajac, Ružica: Zoologija za studente Poljoprivrednog fakulteta, PMF u Novom Sadu i MP Stylos Novi Sad, 1995.
Snežana Trifunović, dipl. biolog