Mali pegavi kivi

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 21:38, 22. decembar 2008. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Apteryx owenii

Mali pegavi kivi (Apteryx owenii) je vrsta ptice koja pripada trkačicama.

Rasprostranjenost i stanište

Mali pegavi kivi naseljava Južno ostrvo Novog Zelanda. Živi u zimzelenim šumama.

Razmnožavanje

Gnezda prave u rupama koje kopaju u šumskom tlu i u njih polažu jedno do dva jaja. Mladunci izlegli iz jaja su veliki i dobro tazvijeni pa imaju dobru priliku pa opstanu u lošim uslovima kao što su nedostatak hrane ili nepovoljne vremenske prilike.

Jedinstveni su po načinu na koji podižu mlade. Mužjaci leže na jajima 70 dana po 21 sat dnevno.Prvih nekoliko dana po izleganju iz jajeta mladunce ne hrane roditelji već se hrane žumancetom iz žumancetne kesice. Posle toga sami noću traže hranu, a roditelji ih prate samo radi zaštite.